Nobelpriset till batterier som ger största nytta för mänskligheten

Miljöteknik Årets Nobelpris i kemi går till de laddbara batterier som behövs för klimatomställningen och numera finns i var mans ficka.

Nobelpriset till batterier som ger största nytta för mänskligheten
Världen får veta vilka som får kemipriset. Foto: Bo Söderström, KVA.

Litiumjonbatterierna är grunden för årets Nobelpris i kemi, eftersom de är bra till mycket, bland annat inför klimatomställningen. Eller med Kungliga Vetenskapsakademiens formulering: ”Sedan de första litiumjonbatterierna kom ut på marknaden 1991 har de förändrat vår tillvaro. De har lagt grunden för ett trådlöst och fossilfritt samhälle, och är till största nytta för mänskligheten.”

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Att de varit mänskligheten till nytta är en förutsättning för att något alls ska få ett pris, enligt Nobels testamente som prisutdelarna måste utgå ifrån.

– Vi får in nomineringar som vi granskar och försöker avgöra hur hur viktiga olika områden är. Och det här är ett sådant område som har haft stor betydelse, säger Peter Brzezinski som tillhör den grupp som föreslår vem som ska få kemipriset.

I varje ficka

Enligt testamentet ska priset delas ut till ett arbete som gjordes föregående år, men det gäller inte för årets pris, som bygger på upptäckte från så långt tillbaka om 1970-talet. När testamentet skrevs på 1800-talet var det ett rimligt villkor, men idag fungerar det inte längre. Kommittén kan då istället utgå från att en upptäckt fått ett stort genomslag på senare tid, vilket gäller för det här priset.

– Det faktum att batterierna har haft så stor betydelse och att man hittar dem överallt, i varje hem och varje ficka förmodligen, är vägledande för att man kan föreslå en belöning, säger Peter Brzezinski.

Den avgörande fördelen med batterierna är att de går bra att ladda flera gånger. Litiumjonerna som är bärare av den elektriska strömmen, kan vandra fram och tillbaka mellan anod och katod flera gånger, till skillnad från i äldre batterier med liknande elektriska egenskaper i övrigt, som att de är små och ändå kan hålla en viss laddning.

Gladaste pristagaren

Tre personer delar på priset. En av dem är historiens äldste Nobelpristagare, John B. Goodenough, som också är känd för att sitt glada skratt. Han delar priset med Stanley Whittingham och Akira Yoshino.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.