Nedåt för vindkraft i Sverige

Energi För första gången sedan millennieskiftet minskade vindkraftens elproduktion under 2016. Dessutom minskade utbyggnaden av vindkraft för andra året i rad. Det visar ny statistik från Energimyndigheten.

Nedåt för vindkraft i Sverige

Under förra året var det första gången som vindkraften inte satte ett nytt produktionsrekord. Istället minskade elproduktionen med drygt 1 terrawattimmar, från 16,6 terrawattimmar till 15,4 terrawattimmar.

– För första gången någonsin har vindkraftens produktion varit lägre än året innan. Det berodde inte på att det finns färre vindkraftverk, utan att det blåste mindre under 2016, säger Anna Andersson på Energimyndighetens analysavdelning.

Vindkraften stod ändå för 10 procent av den totala elproduktionen.

Mindre utbyggnad

Vindkraften har byggts ut under året men inte i lika stor omfattning som tidigare år. Energiföretagens vd, Pernilla Winnhed, konstaterar att utbyggnaden påverkas av de låga elpriserna.

– Utbyggnaden av vindkraft påverkas också av att priserna på elcertifikat är väldigt låga. Samtidigt har Sverige ett överskott av el och marknadspriserna signalerar att investeringar i ny elproduktion inte behövs just nu, säger hon.

Vattenkraft och kärnkraft stod tillsammans för drygt 80 procent av den totala produktionen. Den bränslebaserade elproduktionen var 14,3 terrawattimmar och har ökat under de senaste tre åren. Det är framförallt produktionen i de kraftvärmeverk som finns i fjärrvärmesystemen som ökat.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.