nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Den snabba utbyggnaden av vindkraft har stannat av.
Den snabba utbyggnaden av vindkraft har stannat av.

Nedåt för vindkraft i Sverige

För första gången sedan millennieskiftet minskade vindkraftens elproduktion under 2016. Dessutom minskade utbyggnaden av vindkraft för andra året i rad. Det visar ny statistik från Energimyndigheten.

  • Annons 1

Under förra året var det första gången som vindkraften inte satte ett nytt produktionsrekord. Istället minskade elproduktionen med drygt 1 terrawattimmar, från 16,6 terrawattimmar till 15,4 terrawattimmar.

– För första gången någonsin har vindkraftens produktion varit lägre än året innan. Det berodde inte på att det finns färre vindkraftverk, utan att det blåste mindre under 2016, säger Anna Andersson på Energimyndighetens analysavdelning.

Vindkraften stod ändå för 10 procent av den totala elproduktionen.

Mindre utbyggnad

Vindkraften har byggts ut under året men inte i lika stor omfattning som tidigare år. Energiföretagens vd, Pernilla Winnhed, konstaterar att utbyggnaden påverkas av de låga elpriserna.

– Utbyggnaden av vindkraft påverkas också av att priserna på elcertifikat är väldigt låga. Samtidigt har Sverige ett överskott av el och marknadspriserna signalerar att investeringar i ny elproduktion inte behövs just nu, säger hon.

Vattenkraft och kärnkraft stod tillsammans för drygt 80 procent av den totala produktionen. Den bränslebaserade elproduktionen var 14,3 terrawattimmar och har ökat under de senaste tre åren. Det är framförallt produktionen i de kraftvärmeverk som finns i fjärrvärmesystemen som ökat.

Taggar:,

Kommentarer

1 reaktion till “Nedåt för vindkraft i Sverige”

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.