Nationalstadsparken firas med naturfoto

naturfoto Nationalstadsparken i Stockholm fyller 25 år och firas med en fotoutställning i storformat. Miljö & Utveckling presenterar ett urval av bilderna.

Nationalstadsparken firas med naturfoto
Bredbandad ekbarkbock, en av Nationalstadsparkens invånare. Foto: Johan Lind

På bilderna från jubileumsutställningen finns allt från insekter till rovfåglar och de i Stockholm allestädes närvarande rådjuren som trippar ned för en trappa i parken. Utställningen visas på Raoul Wallenbergs plats, vid Nybroviken i Stockholm, fram till söndag 13 september.

Berguv på balkong. Foto: Johan Lind

Naturfoto från parken

Nationalstadsparken är inte bara rekreationsområde och fotoobjekt för naturfotografer.

– Vi behöver värna, vårda och visa parkens unika grönområden och kulturmiljöer för att bevara dem för framtiden. År 2050 bor 70 procent av jordens befolkning i städer och grön stadsplanering blir då en överlevnadsfråga, säger slottsfogde Magnus Andersson och Henrik Waldenström från WWF, i ett pressmeddelande.

Ekosystemtjänster – och hem

Det handlar om att parken kan jämna ut temperaturen och fungera som buffert om det skulle komma ett skyfall, alltså klassiska ekosystemtjänster.

Men inte minst är ju parken ett hem för en lång rad olika djur. Några av dem finns med på jubileumsutställningen, till exempel en närgången berguv och en vacker insekt.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.