Mot energieffektivare miljonprogram

Miljonprogrammsområdena är ofta riktiga energitjuvar. Men genom energismart renovering kan energianvändningen halveras. Nu drar flera Svenska myndigheter igång en kampanj för att skapa energismartare miljonprogram.

Miljonprogrammet pågick mellan 1965 – 1975 och nu börjar lägenheterna bli till åren. Uppskattningsvis finns 650 000 lägenheter som ännu inte moderniserats. Stammar och installationer behöver bytas, våtrum saneras, fasader och fönster repareras eller bytas, etcetera, etcetera.

Samtidigt är husen ofta riktiga energitjuvar, de flesta byggdes före oljekrisen med stor tillgång till billig energi.

Men det finns stora möjligheter att minska energiförbrukningen rejält genom energismart renovering, enligt Energimyndigheten, Boverket och Naturvårdsverket som fått i uppgift av regeringen att jobba för ett mer energieffektivt miljonprogram. Under 4- 5 år framöver kommer de att besöka stora bygg och fastighetsmässor för att skapa en diskussion om ämnet.

Hur mycket energi det går att spara vid en renovering beror på byggnadens skick, men också på hur mycket man satsar på energibesparande åtgärder. Att spara 60 procent av energinotan är dock ingen omöjlighet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.