Lek er till halverad energikostnad

Svenska företag kan halvera sin energikostnad. Men det gäller att förändra sitt beteende. På Eniro och i Sundbybergs kommun ska lekfull design hjälpa de anställda.

Projektet, som kallas InCharge, finansieras delvis av Energimyndigheten och leds av Interactive Institute. Det går ut på att anställda hos bland annat Eniro och Sunbybergs kommun ska få lekfullt designade it-produkter som visar hur mycket energi de använder.

– Vi studerar hur produkterna påverkar de anställdas medvetenhet om energianvändning. Tidigare forskning har visat att våra it-produkter minskar energikostnaden med minst 10 procent, säger Cecilia Katzeff, forskningsledare för InCharge.

Till hösten kommer designen av prototyperna att utformas och under våren 2011 ska de placeras ut på företagen. Data om energi och beteende kommer sedan att samlas in under ett år.

Andra företag som deltar i studien är Eskilstuna Energi & Miljö, Mälarenergi, Akademiska Hus, Tewonder och Eskilstuna folkhögskola.

Interactive Institute har tidigare fått mycket uppmärksamhet för bland annat en klocka som visar energianvändningen och ett grenuttag som visualiserar hur energi strömmar i elsladden.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.