Här är butikernas energimissar

Handeln kan spara upp till en femtedel av sin elanvändning. Bland annat genom att dra ner på ventilation och belysning när butikerna har stängt.

Här är butikernas energimissar

Det är Energimyndigheten som inventerat uppemot 100 byggnader där handelsverksamhet pågår: gallerior, matbutiker och klädaffärer.

Inventerarna har besökt totalt en miljon kvadratmeter butiksyta och tittat närmare på vilka energibesparingar som kan göras. Resultatet visar att belysningen är den största elslukaren (42 procent), följt av livsmedelskyla (26 procent) och fläktar (12 procent).

Och siffrorna över den totala elanvändningen är dystra. Elanvändningen ligger kvar på samma nivå som jämförelseåret 1990, cirka 170 kWh per kvadratmeter. Detta skulle dock delvis kunna förklaras med längre öppettider.

Mycket att spara

Men det finns hopp. Genom olika åtgärder skulle elanvändningen kunna minskas med en femtedel. Inte helt oväntat finns störst besparingspotential på belysningssidan.

– Vi har sett att det generellt finns väldigt mycket belysning, ibland alltför mycket. Genom att placera belysningen rätt behövs inte lika många ljuspunkter. Det skulle ge både en minskad elanvändning och ett bättre ljus för kunden, säger Energimyndighetens Helen Magnusson, som är projektledare för Stil2, projektet som står bakom inventeringarna.

En annan enkel åtgärd är att anpassa belysningens och ventilationens driftider till de tider då butikerna verkligen är öppna. Det här visade sig nämligen vara en riktig elbov. Ytterligare ett sätt att spara miljö och få ner elräkningen är att byta ut energiintensiva installationer för livsmedelskyla till snålare varianter.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.