Minskade matsvinnet med en femtedel

Livsmedel På ett halvår har matsvinnet minskat med 20 procent i Örebros kommun. Ett aktivt arbete inom skola, vård och omsorg med bland annat matsvinnstävlingar och utbildning av kökspersonal och har gjort det möjligt.

Minskade matsvinnet med en femtedel

Matsvinnet mäts två gånger per år som en del i Örebro kommuns klimatplan och konceptet Smartare mat, där man tar ett helhetsgrepp på maten genom bland annat säsongsanpassade menyer och ökad andel grönsaker och ekologisk mat.

Under en längre tid har fokus legat på att minska matsvinnet i skolorna. Kommunen har bland annat jobbat med matsvinnstävlingar där eleverna fått önskemat eller efterrätt om de klarat av att hålla matsvinnet inom ett uppsatt mål. Skolorna har även tävlat mot varandra.

Under 2014 och 2015 har kommunen även specialfokuserat på matsvinnet inom vård och omsorg. Personalen har utbildats och kommunikationen mellan köken och avdelningarna har förbättrats. Matsvinn är långt ifrån bara en köksfråga utan berör hela personalen. Exempelvis är portionsstorlekar och rätt mat till rätt person viktiga pusselbitar.

– Satsningen på vården är en av anledningarna till att vi lyckats minska matsvinnet så mycket under det senaste halvåret, berättar Elsa Fries, mat och klimatstrateg i Örebro kommun.

De pengar kommunen sparar på minskat spill har kökspersonalen använt till att köpa in ekologiska råvaror.

– Det finns en pedagogisk effekt med att koppla ihop detta så att pengarna som sparas inte bara går till den allmänna kommunkassan utan kommer köken till del, konstaterar säger Elsa Fries.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.