Miljööverdomstolen tar upp Preemraffmålet

juridik Miljööverdomstolen har meddelat att frågan om Preemraffs utbyggnad i Lysekil ska prövas. Det innebär beslut tidigast 2020.

Miljööverdomstolen tar upp Preemraffmålet
Foto: Patrik Johäll/Preem

Mark- och miljööverdomstolen kommer att ta upp frågan om utbyggnaden av Preemraff i Lysekil. Ärendet är avgjort i Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt, som gav företaget tillstånd att bygga ut. Men det överklagades av ett hundratal privatpersoner och organisationer, och nu blir det alltså en fortsättning.

Preemraffs utbyggnad skulle bland annat leda till stora utsläpp av klimatgaser, så stora att Sverige skulle få svårt att klara sina politiskt satta mål för utsläpp av växthusgaser. Av beskedet från Miljööverdomstolen framgår dock inte om det är klimatfrågan som avgjort att det blir en fortsatt prövning, eller något annat.

Kan ta lång tid

Domstolen kommer att ha huvudförhandlingar under första kvartalet 2020, det dröjer alltså innan det är klargjort om Preemraff får bygga ut eller ej. SVT, som varit i kontakt med Mark- och Miljööverdomstolen i Växjö, rapporterar att prövningen kan ta upp till ett år.

Läs mer: Domstolen dröjer med beslut om Preemraff

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.