Miljöengagemang en nackdel menar SD

På begäran av miljöpartiets riksdagsgrupp hölls igår en debatt om klimatförändringens omfattning och effekter. Finansminister Anders Borg fick kritik och Sverigedemokraterna tycker att Sverige borde tona ned sitt klimatengagemang för att inte tappa i konkurrenskraft.

Miljöpartiet pekar på att regeringen bara genomfört två av åtta förslag som alla partier i klimatberedningen stod bakom 2008, skriver TT. Men finansminister Anders Borg menar att Finansdepartementet har varit mer pådrivande än något annat lands finansdepartement i de europeiska diskussionerna.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin anser att omställningen till förnybar energi går för långsamt och pekade på att det finns många förslag på vad som kan göras, till exempel från den parlamentariska klimatberedningen som bland annat föreslagit höjd bensinskatt och en ny kilometerskatt för godstransporter.

Gustav Fridolin föreslog ett klimatpolitiskt ramverk, likt det budgetpolitiska ramverk som kom på 1990-talet.

Sverigedemokraternas Josef Fransson stack ut hakan genom att påpeka att Sveriges utsläpp är blygsamma jämfört med andra länders och varnade för att Sverige försämrar sina konkurrensvillkor genom att gå före när det gäller att minska utsläpp.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.