Miljöbalken svåröverskådlig

Både företagare och miljöinspektörer upplever att miljöbalken är svåröverskådlig. Hela 84 procent av kommunala miljöinspektörer tycker att det är svårt att överblicka de lagar och regler som finns på miljöområdet, visar en undersökning från Svenskt Näringsliv.

Undersökningen baseras på djupintervjuer med miljöinspektörer från 50 kommuner. Generellt är miljöinspektörerna positiva till att miljöbalken samlar all lagstiftning på ett ställe, men de är kritiska till hur förordningar, regler och allmänna råd är utformade. Som det ser ut idag blir det stor skillnad mellan teori och praktisk handling anser många av inspektörerna.

Tillämpning varierar

Enligt rapporten gör svåröverskådliga regler att lagen tillämpas olika. Äldre, mer erfarna inspektörer använder sig inte av detaljregleringar och frångår lagen genom att exempelvis inte anmäla pappersbrott eller att välja att inte höra allt som sker. Yngre inspektörer följer däremot detaljregleringar till punkt och pricka. Förordningarna får också varierande effekt för stora och små företag

– I väntan på praxis och centralt stöd för hur lagarna ska tillämpas behandlas företag olika beroende på storlek och på vilken inspektör som behandlar deras ärende, konstaterar Frida Berg som genomfört undersökningen.

Många av inspektörerna anser också att sanktionssystemet borde förändras. De är emot dubbelsanktionering och vill att storleken på miljösanktionsavgifter ska variera mer och anpassas tydligare till förseelsernas miljöpåverkan.

Reformera regelverk

Mellan 1996 och 2000 ökade antal tillsynsobjekt på miljöområdet från cirka 500 000 till 900 000 och det utan att antalet miljöinspektörer blev särskilt många fler. 34 procent av de tillfrågade inspektörerna anser att de skulle kunna använda mer av sin tid åt förebyggande hjälp till företagen om handläggningen av verksamhetsanmälningar och miljörapportering gjordes enklare.

– Vi måste rensa ut och förenkla regelverken så att inspektörerna kan fokusera på balkens syfte och myndigheterna måste samordna sin vägledning. På så sätt skulle kommunerna få en möjlighet att arbeta mer rådgivande mot företagen, menar Ann-Sofie Eriksson, sektionschef på svenska kommunförbundet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.