Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Miljö viktigare än pengar vid minskad elförbrukning

Undersökning Mer än hälften av svenskarna anser att det är omsorg om miljön snarare än sparade kronor som gör att de vill minska sin elförbrukning. Det visar en undersökning från sifo där svenskarnas attityd till sin elförbrukning har kartlagts.

När det gäller svenskarnas attityd till elförbrukning har en kraftig förändring skett de senaste tre åren. För första gången är det nu fler än hälften som anger miljö framför pengar som incitament för att minska sin elförbrukning. Det visar en sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av Eon.

– Vi ser ett stort trendbrott i attityden till energieffektivisering. Vi vill helt enkelt i första hand minska vår elförbrukning för att värna om miljön. En liknande beteendeförändring i vardagslivet gjorde svenskarna när vi tog ansvar för sopsortering och återvinning, säger Karin Jarl Månsson, vd för Eon försäljning Sverige.

Enligt undersökningen sätter kvinnor miljön i första rummet i större utsträckning än män. 59 procent av kvinnorna säger att miljön är viktigast när man vill minska elförbrukningen medan motsvarande siffra för män är 42 procent.

Även runt om i landet finns stora skillnader i attityder. Mest miljömotiverade är boende i Stockholmsområdet, medan Sydsverige i högst utsträckning ser pengarna som största anledning att spara el.

Närmare 80 procent av svenskarna uppger att de tycker att det är viktigt att ha koll på sin energiförbrukning. Trots det säger sju av tio att de tror sig förbruka el i onödan.

– Energieffektivisering är mycket viktigt i arbetet med att minska vår miljöpåverkan och skapa ett mer hållbart samhälle, säger Anna Johansson, enhetschef på Energimyndigheten.

 

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av SIFO mellan den 9 och 18 januari 2014. Undersökningen, som är riksrepresentativ, bygger på telefonintervjuer med 2000 respondenter i åldern 15 och uppåt med jämn fördelning mellan män och kvinnor.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.