Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Västra Götaland satsar på smarta elnät

Energi Mer förnybar energi innebär också oregelbunden energitillförsel. Nu satsar Västra Götalandsregionen ytterligare 1,1 miljoner kronor på utvecklingen av "smarta" elnät.

Som Miljö & Utveckling tidigare skrivit innebär en ökad andel förnybara energikällor i energisystemet en mer oregelbunden energitillförsel. För att hantera detta behöver framtidens elnät vara ”smarta” och ge användarna, såväl industriföretag som enskilda hushåll, större kontroll över sin energikonsumtion. Exempelvis genom att minska energianvändningen vid de tider på dygnet då belastningen på nätet är som högst, och därmed även dyrast.

Västra Götalandsregionen medverkar i en satsning för att stimulera innovation och marknadsföra kunskap, kompetens och teknik kring smarta nät i Västra Götaland. Satsningen, som drivs av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, har tidigare beviljats 3,2 miljoner kronor under perioden 2011 – 2013. Nu har man tagit beslut om att fortsätta stödja satsningen med 1 100 000 kronor under 2014. Även på Gotland pågår stora forskningsprojekt kring smarta elnät.

Skattereduktion på gång

Något som ytterligare kan tänkas stimulera utvecklingen av smarta elnät är att det framöver kan blir mer intressant för småproducenter att tillverka sin egen energi framöver. Den 1 juli får vi troligtvis en ny lag om att en skattereduktion för mikroproduktion ska införas. Just nu är förslaget på remiss hos lagrådet. Syftet med skattereduktionen är att göra det än mer intressant för privatpersoner att investera i framställning av el från förnybara energikällor för egen förbrukning.

Läs även tidigare publicerad intervju med Lina Bertling Tjernberg professor i elkraftnät på KTH och expert på smarta elnät.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.