Mikael Karlsson: ”Klimatet krossade SD”

EU-VAL 2024 Högervindarna sveper över Europa, men i det svenska EU-valet fick de inget fäste. Miljöforskaren Mikael Karlsson diskuterar framtiden för Fit for 55, ett lägre tempo i EU:s hållbarhetsarbete och hur "klimatet krossade SD".

Mikael Karlsson: ”Klimatet krossade SD”
Mikael Karlsson. Foto: Peter Knutson

Extremhögern gick fram i valet till Europaparlamentet, men enligt Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap och lektor i klimatledarskap vid Uppsala universitet, är de fortfarande troligt att nästa kommissionsordförande godkänns av en majoritet i mitten.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– De grupplösa, alltså de som inte tillhör något parti, har främst gått framåt. Även EPP, ECR och ID har fått nya mandat. Trots att RE går tillbaka mycket och S&D står stilla, bildar de tillsammans med EPP en mitt i parlamentet som jag tror kan bibehålla trycket i klimatfrågan. Om även de Gröna skulle ingå blir det än starkare, säger han till Miljö & Utveckling.

Summa summarum, säger Mikael Karlsson, kanske resultatet inte är så oroväckande ur ett klimatperspektiv som opinionsundersökningarna först visade. I samma veva kan han se ett scenario där högervridningen i EU-parlamentet leder till en nedtrappning av tempot i klimatarbetet.

– Samtidigt har jag svårt att se att det skulle stå helt still, frågan är så allmänt viktig.

Han tror inte heller att det kan bli tal om att skrota Fit for 55 eller andra redan beslutade politiska EU-initiativ. Detta beror på att Europaparlamentet, till skillnad från regeringen, är beroende av förslag från kommissionen och måste förhandla med ministerrådet.

– Detta skapar en betydligt större bromskloss för Europaparlamentet att avskaffa lagar. För Ursula von der Leyen kan det dock bli relevant att förhandla för att få sina 361 röster. I dessa förhandlingar kan hon behöva lova att inte införa nya reformer, vilket kan påverka 2040-målen och översynen i Fit for 55. Men jag ser det som helt uteslutet att dessa skulle skrotas.

Hur ser du på det svenska resultatet i EU-valet?

– Klimatet krossade SD. Det fungerar inte att säga att man ska montera ner klimatarbetet; säger man det i Sverige får man stryk i politiken idag. Det visar vallokalsundersökningen tydligt, avslutar Mikael Karlsson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.