nr-logo

Hållbarhet i praktiken

…men Kalmar gör ändå ett försök

Kalmar kommun fattade för fem år sedan ett beslut att låta miljöcertifiera hela kommunen. Bo Lindholm, en av de ansvariga för projektet, menar att det inte behöver vara svårt att certifiera en hel kommun, bara man har en pragmatisk inställning.

  • Annons 1

Enligt Bo Lindholm var det flera faktorer som fick kommunstyrelsen i Kalmar att fatta beslut om att låta certifiera hela kommunen. Kommunledningen hade under lång tid arbetat med att lyfta fram miljöfrågorna i kommunen. Deras energibolag höll på med en certifiering och flera andra bolag och nämnder var engagerade i frågan.

Målet för när hela kommunen ska vara certifierad sattes till 2004, men den tidsplanen kan komma att spricka, tror Bo Lindholm.

– Det gäller att vara pragmatisk och inse att alla inte hinner färdigt i tid. Alla enheter har för tillfället inte de förutsättningar som krävs, och det får man ta hänsyn till, säger Bo Lindholm.

Hittills har till exempel Kalmar Vatten och Renhållning, Kalmar Energi Graninge, fastigheskontoret, inköpskontoret och kommunledningskontoret certifierats. Snart är de även klara med en certifiering av alla skolor och förskolor, som den första kommunen i Sverige.

Ett system naturligt

Bo Lindholm tycker att det är naturligt att hela kommunen har ett och samma miljöledningssystem, precis som den har ett enda ekonomiskt system. Att ha ett system är mer effektivt än att ha många olika struktuer, och nödvändigt för att kunna fatta bra beslut, menar han.

Nu senast certifierades Bo Lindholms egen arbetsplats, kommunledningskontoret, som levererar beslutsunderlag till kommunstyrelsen.

– Vi arbetar både med miljöaspekterna vid våra egna resor och inköp och med att ha en hållbar utvecklingsaspekt i de beslutsunderlag vi levererar, berättar han.

Att certifiera en hel kommun behöver inte vara svårare än att certifiera något annat, menar Bo Lindholm. Han tror inte att den kommunala uppbyggnaden i sig gör det svårare, men att motivationen kan skilja sig mellan olika förvaltningar. En äldreomsorgsförvaltning känner till exempel att kvalitetsfrågorna är viktigare än miljön.

– Det är heller inte svårare att certifiera administrationen än producerande delar. Man måste bara fundera lite mer på vilka behov man har, säger han.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.