Svårt certifiera hela kommuner

Allt fler kommuner väljer att miljöcertifiera sig. Men vertygen för certifiering är framtagna för företag, vilket gör dem svåra att använda i kommuner. Peter Wenster på Svenska Kommunförbundet tror ändå inte på kommunanpassade certifieringar.
– Det kan vara ett steg in i en återvändsgränd, säger han.

Peter Wenster bedömer att de flesta kommuner i Sverige i dag åtminstone för diskussioner om att införa miljöledningssystem. Vissa har hunnit mycket längre än så. Han anser att det är en trovärdighetsfråga för kommuner att låta miljöcertifiera sig.

– När kommunen ställer myndighetskrav på industri och företag är det viktigt att visa att man håller rent framför egen dörr, säger han.

Men att certifiera en kommun skiljer sig mycket från att certifiera ett företag. Ann-Carin Andersson är konsult som hjälper företag och kommuner att arbeta fram miljöledningssystem. Hon jämför kommunen med en koncern, med den skillnaden att det är ännu svårare att certifiera en kommun eftersom den har en mer splittrad verksamhet.

– Varje verksamhet i kommunen är unik och till exempel kulturförvaltningen skiljer sig mycket från avloppsreningsverket, säger hon.

Politik problematiskt

En kommun består av förvaltningar och bolag, vissa med likheter med det privata näringslivet och andra utan. Bolag som energiverk och bostadsbolag levererar produkter till kunder och fungerar som vilken näringslivsverksamhet som helst. De bolagen är lättare att certifiera, och de har också ofta redan ett miljöledningssystem. Tjänstesektorn, som barnomsorg och social omsorg, arbetar mindre med miljöledningssystem, precis som tjänsteföretag i det privata näringslivet. Men det går att certifiera dem, och det finns exempel på skolor och förskolor som har gjort det. Mer komplicerat blir det när man kommer till kommunens roll som myndighet och dess politiska roll.

– Det är svårare att certifiera nämnder och förvaltningar som arbetar med rent politiska frågor. Inom politiken finns finns inte rätt och fel, utan det handlar om olika inriktningar, säger Peter Wenster.

Uppsjö av certifieringar

Svårigheterna att anpassa de traditionella certifieringsverktygen till kommunala verksamheter har gjort att det i dag finns ett flertal alternativa system. Trots det rekommenderar Peter Wenster kommuner att hålla sig till ISO och Emas. Poängen med en certifiering är ju att den ska vara kommunicerbar, och han tror att varken kommuner eller företag vinner något på mer branschspecifika system.

Frågan är då om det är bäst för en kommun att låta de olika förvaltningarna och bolagen sköta införandet av miljöledningssystem i sin egen takt, eller om det bör fattas ett centralt beslut om att införa ett system i hela kommunen. Även om Peter Wenster tycker att ett centralt beslut kan vara en pedagogisk målsättning, är han skeptisk till att låta certifiera hela kommuner på en gång. Han rekommenderar dem i stället att börja i liten skala, för att lära sig hur systemet fungerar. Därefter kan de utöka verksamheten.

– Att certifiera hela kommunen är mycket komplicerat och man kan fråga sig om det alltid är lämpligt att fatta ett sådant beslut, säger han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste