Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Bristande kompetens gör att enbart priset avgör

Trots att många företag satsar mycket på miljöarbete värderas det inte rätt när offentliga upphandlingar görs. Upphandlarna saknar ofta den kompetens som krävs när det gäller miljöfrågor och till sist blir det enbart priset som avgör.
Det menar Lars-Åke Thorsson, försäljningschef på företaget Hags i Aneby.

Hags tillverkar olika produkter för utemiljöer. Det handlar exempelvis om bänkar till parkmiljöer och lekutrustning till lekparker för barn. De har jobbat intensivt med sitt miljöarbete och fick fick som ett kvitto på det bland annat pris för bästa ekologiska prefabricerade lekplats vid bostadsmässan Bo01 i Malmö. Men stora frågetecken finns om företagets kostsamma miljöarbete verkligen har någon tyngd när anbuden ska värderas i upphandlingsförfarandet.

Saknas kompetens

Lars-Åke Thorsson menar det saknas kompetens inom miljöområdet på många av upphandlingsavdelningarna i den offentliga sektorn. Det han efterlyser är en klar och konsekvent linje mellan kommunerna om vilka krav som får ställas.

– Frågar man på olika håll får man oftast olika svar, berättar han. Kommunerna borde istället kunna samverka så att de följer samma krav och regler, som det är nu kan man möta alla möjliga krav och påståenden. Dessutom följer inte alla upphandlare hur skall- och bör-krav ska användas.

Priset avgör

Bristen på kompetent miljökunnande gör att företagens miljösatsningar inte värderas rätt. Det kan i en förlängning innebära tt företagen inte är lika villiga att satsa kraft och pengar på miljöarbetet.

Han menar också att entreprenörerna ofta är mer pålästa än de upphandlingsansvariga och ställer konkretare och relevantare krav på miljöarbetet, medan kommunerna inte verkar ha klart för sig vilka krav man vill ställa i en upphandling.

– Min erfarenhet från offentlig upphandling är att det, trots alla miljökrav som ställs, helt och hållet är priset som avgör när anbuden värderas, säger Lars-Åke Thorsson.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.