nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Bristande kompetens gör att enbart priset avgör

Trots att många företag satsar mycket på miljöarbete värderas det inte rätt när offentliga upphandlingar görs. Upphandlarna saknar ofta den kompetens som krävs när det gäller miljöfrågor och till sist blir det enbart priset som avgör.
Det menar Lars-Åke Thorsson, försäljningschef på företaget Hags i Aneby.

  • Annons 1

Hags tillverkar olika produkter för utemiljöer. Det handlar exempelvis om bänkar till parkmiljöer och lekutrustning till lekparker för barn. De har jobbat intensivt med sitt miljöarbete och fick fick som ett kvitto på det bland annat pris för bästa ekologiska prefabricerade lekplats vid bostadsmässan Bo01 i Malmö. Men stora frågetecken finns om företagets kostsamma miljöarbete verkligen har någon tyngd när anbuden ska värderas i upphandlingsförfarandet.

Saknas kompetens

Lars-Åke Thorsson menar det saknas kompetens inom miljöområdet på många av upphandlingsavdelningarna i den offentliga sektorn. Det han efterlyser är en klar och konsekvent linje mellan kommunerna om vilka krav som får ställas.

– Frågar man på olika håll får man oftast olika svar, berättar han. Kommunerna borde istället kunna samverka så att de följer samma krav och regler, som det är nu kan man möta alla möjliga krav och påståenden. Dessutom följer inte alla upphandlare hur skall- och bör-krav ska användas.

Priset avgör

Bristen på kompetent miljökunnande gör att företagens miljösatsningar inte värderas rätt. Det kan i en förlängning innebära tt företagen inte är lika villiga att satsa kraft och pengar på miljöarbetet.

Han menar också att entreprenörerna ofta är mer pålästa än de upphandlingsansvariga och ställer konkretare och relevantare krav på miljöarbetet, medan kommunerna inte verkar ha klart för sig vilka krav man vill ställa i en upphandling.

– Min erfarenhet från offentlig upphandling är att det, trots alla miljökrav som ställs, helt och hållet är priset som avgör när anbuden värderas, säger Lars-Åke Thorsson.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.