Människor i karantän – nu tar djuren över städerna

Biologisk mångfald Många städer har på kort tid förvandlats till folktomma områden, när över en miljard människor sitter i karantän. Det har öppnat upp för nya nyfikna invånare att äntra stadsmiljöerna - något som väcker uppmärksamhet.

Människor i karantän – nu tar djuren över städerna
Civet i Indien och vildsvin i Spanien. Foto: Printscreen Twitter

Enligt New York Times sitter över en miljard människor inlåsta i sina hem, på order av regeringar. Att människor inte tillåts vistas ute i städerna, mer än vid korta tillfällen för att handla mat eller rasta husdjuren, har gjort att naturen vågar ta mer plats.

Genomslaget på sociala medier har varit stort (kanske även det beroende på att människor sitter instängda i sina hem) och bilder på djur i ovanliga miljöer har spridits över världen. Miljö & Utveckling listar några av de numera berömda stadsdjuren.

I Barcelona tog sig ett vildsvin in i staden och letade mat, i ett numera folktomt område. Andra städer vittnar också om att fler havsfåglar håller till på stränderna nu när människorna är borta. I Paris vandrar änderna fritt.

AFP rapporterar även om att allt fler fåglar hörs sjunga i franska städer när ljuden från bilarnas motorer tystnat.

Getterna i Wales

Medborgare i en nedstängd stad i Wales fick också syn på en flock vita getter som sprang genom staden.

I USA, San Francisco har man också sett att prärievargar tagit sig allt längre in i staden.

I flera hamnar i Medelhavet har delfiner synts.

Indisk civet väckte uppmärksamhet

I Indien filmades något som antogs vara en malabarsibetkatt när den strosade runt på staden Kozhikodes nedstängda gator. Det väckte stor uppmärksamhet eftersom arten listas av IUCN som kritiskt hotad och har inte setts till på 30 år. I dag tror man att det finns 250 vuxna individer kvar i världen. Men snart uppdaterades tråden med informationen att det i själva verket var en liten indisk civet, ett relativt vanligt djur i området.

I miljonstaden Santiago i Chile sågs under förra veckan en puma vandra runt längs gatorna. Den sövdes ned och flyttades sedan tillbaka till naturen igen.

– Det här är livsmiljön de en gång hade och som vi tagit från dem, säger Marcelo Giagnoni, chef för Chiles jordbruks- och boskapsservice till nyhetssajten RFI.

Att djur syns i städer väcker stor uppmärksamhet på sociala medier, och National Geographic har gjort en läsvärd artikel kring varför, och vad man ska vara uppmärksam på som läsare.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.