-->

Ideell miljöorganisation köper uråldrig skog för 154 miljoner

Biologisk mångfald 154 miljoner kronor. Det är summan som en ideell miljöorganisation på USA:s västkust betalat för att skydda en skog med världens största träd – de uråldriga mammutträden.

Ideell miljöorganisation köper uråldrig skog för 154 miljoner
Sequoia-träden är jordens största levande organism räknat i volym. De är en kusin till Redwood-träden. Foto: Adobe Stock

Den San Francisco-baserade organisationen Save the Redwoods League i USA köper det drygt 200 hektar stora skogsområdet med mammutträd i södra Kalifornien.

Detta för att skydda skogen från exploatering. Skogen var tidigare ägd av en familj som köpt den under andra världskriget.

Skogsområdet som kallas Alder Creek, rymmer 483 mammutträd som alla är minst 1,8 meter i diameter. Ett av de mest kända träden är ”Stagg Tree” som tros vara världens femte största träd.

Mammutträdet växer vilt i Sierra Nevadas bergstrakter i Kalifornien, USA. Trädens antal är mycket begränsade. FOTO: Pixabay

Skyddas av miljöorganisationer

Mammutträden kan bli 80 meter höga, 25 meter i diameter och leva i över 2 000 år. Rekordet är 3 266 år. I dag finns träden bara i 73 områden och skyddas av olika miljöorganisationer.

– Det här är förmodligen den bästa möjligheten till bevarande av sequoiaträd som sker under en hel generation, säger Sam Hodder, ordförande för Save the Redwoods League, till Mercury News.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.