Många hoppas på ett grönare Saab

Till slut gick affären i lås. Nu hoppas många på att Saab lägger krutet på miljöbilar.

Många hoppas på ett grönare Saab

Efter beskedet om att Saab räddas av holländska lyxbilstillverkaren Spyker har såväl bloggare som intresseorganisationer uttryckt sin önskan att bilmärkets framtid ska ta en grönare riktning. Enligt Gröna bilister är utmaningen nu att fortsätta utvecklas i miljöbilsnischen och att ta fram energieffektivare fordon för biobränslen.

Elbilsprojekt fortsätter

Gröna bilisters ordförande Jakob Lagercrantz tror att miljöinnovatörerna blir framtidens vinnare i den globala bilindustrin, som står inför en stor utmaning. Och att holländska entreprenörer och svenskt miljökunnande kan vara en bra kombination för att få ut miljöbilar som motsvarar kundernas krav.

– Saab har möjligheten att utveckla produkter med bra miljöprestanda som samtidigt är energieffektiva. Ett tydligt uppdrag till företagets ingenjörer att satsa på miljösmarta innovationer är en förutsättning för bilmärkets långsiktiga överlevnad.

Enligt Jenny Persson, kommunikatör på Innovatum teknikpark i Trollhättan, fortsätter Saabs elbilsprojekt ZE Saab 9-3 att rulla på, precis som det har gjort under perioden då Saabs framtid varit oklar. Samarbetspartner är bland annat batteritillverkaren Boston Power.

Här är Gröna bilister önskelista till nya Saab:

* Fortsätt satsningen på energieffektiva motorer för etanol, i mindre bilar.

* Fortsätt utvecklingen av en plug in-hybrid. Kombinationen el och biobränslen är oslagbar.

* Öppna för alla bränslen, både gasformiga och vätskor.

* Jobba vidare på smarta bilar, där bilen blir en del av samhällets kollektivtrafik genom att exempelvis i bilen ha en display för kollektivtrafik, och möjlighet att via Internet boka infartsparkering.

* Ta fram en miljöfolkbil – en special modell som möter de allra högsta miljökraven och visar vad som är möjligt till ett överkomligt pris.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.