Fler elbilar behövs Stockholm pressar på

Intresset för elbilar är stort bland svenska företag och organisationer. I alla fall om man ska tro på de första preliminära resultaten från den behovsmätning som just nu genomförs av Vattenfall och Stockholms Stad.

Fler elbilar behövs
Stockholm pressar på

Under två månader har drygt 100 kommuner och företag tillsammans uttryckt ett behov av drygt 12 000 eldrivna fordon för den närmast följande fyraårsperioden. De som deltagit i mätningen har svarat på frågor om vilka typer av elbilar och laddhybrider de behöver samt uppskattat hur många elfordon de kan tänkas skaffa mellan 2011- 2014.

Bland de som visat intresse finns Riksbyggen, ISS, Folksam, Herz, Uppsala och Malmö.

Vill sätta press

Syftet med förstudien är att sätta press på leverantörerna eftersom bristen på elbilar stoppar upp utvecklingen.

– Vi vill underlätta för elbilen i Stockholm. Kanske är det inte realistiskt att tro att vi ska få tusentals elbilar till Sverige inom kort, men säkerligen ökar vårt gemensamma initiativ oddsen att få hit dem snabbare och till bättre villkor och pris, säger Eva Sunnerstedt, projektledare Miljöbilar i Stockholm.

Förstudien pågår fortfarande, organisationer uppmanas gå in på www.elbilsupphandling.nu och beskriva sitt elbilsbehov.

Intressant även internationellt

Men det är inte bara i Sverige som intresset för elbilar är stort. Flera europeiska länder, såväl som USA, Japan. Kina med fler har redovisat stora planer på att introducera elbilar, särskilt i storstadsområden. Några storstäder i framkant är London och Paris där myndigheter och företag samordnar uppköp av stora elbilsflottor. EU-komissionen har också öronmärkt 5 miljarder euro till forskning kring elbilar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.