Lunchlådan och läskflaskan som bryts ned av naturen

Aktuellt Engångsmaterial som traditionellt tillverkas av plast börjar nu produceras av bioråvara från skogen. Nu kommer läskflaskorna och lunchlådorna som bryts ned på bara ett par veckor.

Lunchlådan och läskflaskan som bryts ned av naturen

Rester från tillverkning av pappersmassa är en viktig komponent när olja ska bytas ut mot biobaserade alternativ i kemikalier, bränslen och textilier.

Ett område under utveckling är att ersätta alla de plastförpackningar som används för att skydda maten vi äter, med alternativ som kan brytas ned av naturen.

Läskflaska av papper

Green Fiber Bottle.

Ett exempel är Green Fiber Bottle, den första flaskan av fibermaterial som klarar kolsyrad dryck. Flaskan har tagits fram av danska företaget Ecoxpac i samarbete med bland annat Billerud Korsnäs och Carlsberg. Flaskan bryts ned efter sju veckor i naturen och har lägre klimatpåverkan i tillverkningsledet än både glasflaskor och aluminiumburkar. Målet är att fiberflaskor inom några år ska ersätta plastflaskan.

Ett annat exempel kommer från Rottneros, som har utvecklat ett livsmedelstråg för färskmat och takeaway. Tråget som tillverkas helt av skogsråvara är nedbrytningsbart. Det klarar att stå emot väta och att hålla maten fräsch.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.