Naturskyddsföreningen skriver att de är stolta över de framsteg framsteg organisationen själv och likasinnade föreningar har åstadkommit under året. I ett meddelande, riktat till medlemmarna, listar föreningen en rad miljövinster från det gångna året.
Lista: Segrarna för miljön 2024
Biologisk mångfald
Året som har gått var inte bara fyllt av motgångar för naturen och miljön, utan även en rad framgångar. Naturskyddsföreningen har listat 2024 års segrar för biologisk mångfald.
Naturskyddsföreningen listar 2024 miljösegrar.
Någonting är fel
Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant? Logga in och läs vidare.
- Regeringen har lovat att skydda Östersjön, med dessa konkreta åtgärder:
• Begränsa övergödningen i Östersjön för att förbättra havets miljötillstånd.
• Förvalta havets resurser med ett helhetsperspektiv som tar hänsyn till hela ekosystemets behov och funktioner.
• Stärka sill- och strömmingsbestånden genom åtgärder som att flytta ut trålgränsen längre bort från kusten.
• Säkerställa havets rika biologiska mångfald genom att uppnå målet om att skydda 30 procent av haven, varav 10 procent ska ha strikt skydd.
• Garantera att skyddade områden verkligen skyddas från skadliga aktiviteter som bottentrålning och annan miljöpåverkan. - Naturskyddsföreningens energifond Bra Miljöval har finansierat 218 projekt som föreningen säger har resulterat i betydande energibesparingar och främjat en hållbar och förnybar framtid.
- EU har med Naturrestaureringslag satt upp mål som kräver att minst 20 procent av unionens land- och havsområden restaureras till 2030 för att stärka biologisk mångfald och ekosystemtjänster.
- En rapport från Naturskyddsföreningen och Fair Finance Guide visar att svenska storbankers investeringar bidrar till dubbelt så höga utsläpp som hela Sverige på ett helt åt. Två banker har ändrat sina policyer efter påtryckningar.
- Sustaining the Wild Coast, en sydafrikansk miljöorganisation, fick tillsammans med Amadiba Crisis Committee Goldman Award för sitt arbete mot Shells oljeprospektering. Domstolsbeslutet stärkte urfolks rättigheter och organisationens position som opinionsbildare.
- Den vitryggiga hackspetten, som är akut hotad, hade ett bra år 2024 med 12 lyckade häckningar från 18 observerade par. De rekordmånga häckningarna beror, enligt Naturskyddsföreningen på restaurerade livsmiljöer, inflyttning från Finland och organisationens utsläpp av ungfåglar.
- Naturskyddsföreningen i Skåne har startat SwedeSeed, Sveriges första fröbank för vilda växter, för att bevara fröer från vilda ängsblommor långsiktigt. Fröbanken, som börjar i Skåne hösten 2024, kommer att finnas hos Nordiskt Genresurscenter i Alnarp och fokuserar även på uppodling av ängsväxter.