Ny bok av Isabella Lövin
Isabella Lövin, tidigare språkrör för Miljöpartiet och miljöminister, är bokaktuell med Oceankänslan. I boken skriver hon om åren som politiker och försöker svara på frågan: ”Om alla är överens om att något måste göras – varför händer inget?”. Natur och Kultur.
Visa träd
Boken Allt jag lärt mig av träden av forskaren Suzanne Simards självbiografi. Här berättar hon om vägen från skogshuggarfamiljen till arbetet som professor vid universitetet i British Columbia. Boken handlar om hennes forskning om hur träd kommunicerar med varandra, genom skogens nätverk. Natur & Kultur.
Antologi om samspel
I tio texter behandlar forskare frågan om hur människan samspelar med till exempel djur, växter och hav. Men inte i verkligheten, utan i kulturen. Forskningsområdet heter ekokritik och det som undersöks är hur till exempel en roman eller en teveserie kan påverka människans relation till jorden. Redaktörer för Ekokritiska metoder är Jørgen Bruhn, Camilla Brudin Borg och Rikard Wingård. Göteborgs universitet.
Storslagen resa
I boken Jorden – vår planets historia och framtid får läsaren följa med på en resa från planetens allra första tid och fram till idag. Resan slutar inte där utan fortsätter även in i framtiden, med tankar om hur människan ska kunna hantera den kris planeten befinner sig i. I boken finns även en rad illustrationer av bland annat planetära gränser och den stora accelerationen. Boken är skriven av Johan Rockström och Owen Gaffney. Natur och Kultur.
Om rättvisa
Vad är rättvisa? Och varför blir vi så upprörda när vi uppfattar något som orättvist? I boken Rättvisa resonerar Bengt Brülde, som är professor vid avdelningen för filosofi och filologi på Göteborgs universitet, om bland annat dessa frågor. Fri tanke.
Allt om grundvatten
Inte mindre än 18 experter har bidragit till Grundvattenboken, som aspirerar på att bli standardverket för alla som utbildar sig inom vattenområdet och de som redan är yrkesverksamma i vattenfrågor. Boken samlar kunskap bland annat om hur grundvatten interagerar med luft, ytvatten och levande organismer. Redaktörer är Charlotte Sparrenbom och Hans Jeppson. Studentlitteratur.
Urbaniseringens utmaningar
I boken Mjuk stad (Soft City på originalspråk) beskriver David Sim möjliga vägar mot en mänsklig stad som främjar gemenskap. Utgångspunkten är att en befintlig stad ska förbättras. Bland annat tar författaren upp frågor kring mobilitet. Svensk Byggtjänst.
Om djur för barn
Från Idus Förlag och Kikkuli Förlag kommer två olika barnböcker med djurtema. Idus har givit ut boken I vått och torrt – livet för en padda, som handlar om den lille paddungen Bufo och hans väg ut i livet. Boken är skriven av Eva Warelius och en i en serie om tre som alla uppmärksammar lite åsidosatta djur (de övriga böckerna handlar om sniglar och maneter).
Från Kikkuli kommer boken Naja & Narva av Malin Roca Ahlgren och Judith Balaguero. Den handlar om vattenlevande djur i Arktis och hur de påverkas av människan. Det är den första boken i en serie om tre.
Lagar och hållbarhetsmål
Från Örebro universitet kommer antologin Law and Sustainable Development där forskare tar sig an frågan om hur lagstiftningen kan bidra till att Agenda 2030-målen nås. Boken behandlar både svenska och internationella exempel. Redaktörer är Eleonor Kristoffersson och Mais Quandeel. Iustus Förlag.