Larm om miljögift i t-tröjor

Höga halter av nonylfenoletoxylat har återigen hittats i textilier som säljs i Sverige. Det visar Naturskyddsföreningens test av 17 t-tröjor från lika många klädbutiker. Nonylfenoletoxylat bryts ned till det mycket giftiga ämnet nonylfenol som följer med reningsverken ut i sjöar och vattendrag.

Larm om miljögift i
t-tröjor

Återigen har kemikalien nonylfenoletoxylat hittats i textilier som säljs i Sverige. När Naturskyddsföreningen testade handdukar under hösten 2007 upptäcktes att det i dessa fanns höga halter av nonylfenoletoxylat. Naturskyddsföreningen har nu även hittat nonylfenoletoxylat i 16 av 17 testade t-tröjor.

Ämnet, som bryts ned till nonylfenol, används i tvättprocessen av textilier. Nonylfenol är mycket giftigt för vattenlevande organismer och hormonstörande för fiskar och groddjur. När kläder, som behandlats med nonylfenoletoxylat, tvättas fäller kläderna kemikalien som då följer med vattnet till reningsverken. Det är inom EU förbjudet att industriellt släppa ut nonylfenol men det finns inget förbud att importera varor som innehåller nonylfenoletoxylat. De kommunala vattenbolagen har under flera år uppmätt höga halter av giftet i avloppsvattnet. Trots förbudet innehöll tre tröjor, som producerats inom EU, kemikalien.

T-tröjor som producerats i Kina och Turiket uppvisade de högsta halterna av ämnet. I en t-tröja från Cheap Monday uppmättes den högsta halten av nonylfenoletoxylat. Företaget stoppar nu försäljningen av tröjan.

– Jag är förvånad över att de svenska företagen inte satt ett högre tryck på sina leverantörer för att se till att detta miljögift helt försvinner, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.