nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Länsvisa skillnader för villaägarnas koldioxidutsläpp

  • Annons 1

Svenska villaägare släpper ut 4,7 miljoner ton koldioxid, men de lokala variationerna är stora. Det visar en rapport som tagits fram på uppdrag av Folksam.

Ett genomsnittligt villahushåll i Sverige släpper ut 2,62 ton koldioxid per år, men skillnaderna är stora. I Värmland, där utsläppen per villa är störst, släpper man ut 800 kilo mer koldioxid per villa och år jämfört med Västerbotten, som har de minsta utsläppen.

– Skillnaden i de totala utsläppen från villor i olika län beror givetvis på att antalet villor i länen varierar. Men skillnaderna i utsläppsnivåer från snittvillan i länet beror på att uppvärmningssättet varierar. Man kan lätt tro att villorna i Västerbotten skulle ge mer utsläpp på grund av det kallare klimatet. Men där använder villaägarna markant mer biobränsle i sin uppvärmning än längre söderut, vilket håller nere västerbottningarnas koldioxidutsläpp, uppger Jan Snaar, miljöchef på Folksam, i en kommentar till rapporten.

Genom ett tillägg till den vanliga villaförsäkringen kan Folksams kunder klimatkompensera sina villor. Folksam planterar träd som utsläppskompensation.

Jan Snaar konstaterar att klimatkompensation är en kortsiktig åtgärd.

– Det är vikigt att det används som en insats av flera. Var och en bör se över sin egen situation, vilka utsläpp man bidrar till samt vilka vanor och beteenden man kan förändra.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

It-bolaget ger de anställda gratis resande hela semestern

It-bolaget Softhouse Öresund skippar att ge en pryl till sina 80 anställda i sommarpresent. Istället får alla en varsin sommarbiljett hos Skånetrafiken – med obegränsat resande hela sommaren.