Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Länsvisa skillnader för villaägarnas koldioxidutsläpp

Svenska villaägare släpper ut 4,7 miljoner ton koldioxid, men de lokala variationerna är stora. Det visar en rapport som tagits fram på uppdrag av Folksam.

Ett genomsnittligt villahushåll i Sverige släpper ut 2,62 ton koldioxid per år, men skillnaderna är stora. I Värmland, där utsläppen per villa är störst, släpper man ut 800 kilo mer koldioxid per villa och år jämfört med Västerbotten, som har de minsta utsläppen.

– Skillnaden i de totala utsläppen från villor i olika län beror givetvis på att antalet villor i länen varierar. Men skillnaderna i utsläppsnivåer från snittvillan i länet beror på att uppvärmningssättet varierar. Man kan lätt tro att villorna i Västerbotten skulle ge mer utsläpp på grund av det kallare klimatet. Men där använder villaägarna markant mer biobränsle i sin uppvärmning än längre söderut, vilket håller nere västerbottningarnas koldioxidutsläpp, uppger Jan Snaar, miljöchef på Folksam, i en kommentar till rapporten.

Genom ett tillägg till den vanliga villaförsäkringen kan Folksams kunder klimatkompensera sina villor. Folksam planterar träd som utsläppskompensation.

Jan Snaar konstaterar att klimatkompensation är en kortsiktig åtgärd.

– Det är vikigt att det används som en insats av flera. Var och en bör se över sin egen situation, vilka utsläpp man bidrar till samt vilka vanor och beteenden man kan förändra.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.