Koldioxidutsläpp från vintransporter har kartlagts

Giertz Vinimport har, tillsammans med SIK – Institutet för livsmedel och bioteknik, kartlagt hur mycket koldioxidutsläpp företagets vintransporter genererar.

– Som miljömedveten vinkonsument ska man både väga in hur vinet är producerat och hur det har forslats hit, uppger Björn Wittmark, miljöansvarig på Giertz Vinimport, i ett pressmeddelande.

Han konstaterar också att det inte är enbart avståndet till vingården som ska avgöra valet av vin.

Kartläggningens resultat, som beror både på ursprungsland och transportsätt, är uträknat i gram koldioxid per liter vin. Några exempel från kartläggningen visar på stora skillnader.

» Sydafrika, Kapprovinsen – kort lastbilstransport till hamnen, båt till Sverige: 140 gram

» Australien – kort lastbilstransport, mycket lång båttransport: 390 gram

» Båt från norra Spanien – kort lastbilstransport, båt till Sverige: 70 gram

Jämförelse lastbil–tåg:

» Lastbil från Sydfrankrike: 360 gram

» Lastbil och tåg från samma ort: 200 gram

Jämförelse Argentina–Frankrike:

» En lastbilstransport från Bourgogne i Frankrike och en transport från Argentina (lastbil/båt/järnväg) släpper ut ungefär lika mycket koldioxid, 320–340 gram, per liter vin.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.