Krönika: Hållbart samhällsbyggande i fokus

Krönika Hållbart samhällsbyggande står i fokus för nya numret av Miljö & Utveckling, som är ute nu. Och i detta extra tjocka höstnummer finns plats för mycket mer än så. Bland annat får du möta Försvarsmaktens hållbarhetschef Naznoush Habashian, och tips om hur du kommunicerar med miljöargument utan att trampa i greenwash-klaveret. Det skriver Miljö & Utvecklings chefredaktör Ingar Lindholm i en krönika.

Krönika: Hållbart samhällsbyggande i fokus
Ingar Lindholm, chefredaktör på Miljö & Utveckling. Foto: Mikael Sjöberg

Sällan har jag väl blivit så glad av ett sms, som häromdagen, när telefonen plingade till. I den fanns bilder från ett byggprojekt som jag är involverad i, en köksrenovering med mycket återbruk. Bilden visade ett gammalt innertak med dubbel pärlspont, lite fläckigt och fult men ändå. En årsring i byggnadens liv som legat dold bakom två senare tillägg.

Det kändes som en fin present från byggherren, en överraskning som legat inslagen och glömd sedan säkert 60 år tillbaka. Och 2021 är det fler än jag som tänker så. Återbruk och cirkularitet har fått en renässans, och blivit en del i ett mer hållbart byggande.

Tema: Hållbart samhällsbyggande

Fakta

Krönika

Detta är opinionsmaterial. De åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Temat i detta nummer av Miljö & Utveckling är hållbart samhällsbyggande, och här kan du läsa bland annat om ett verktyg för att bedöma en byggnads cirkularitet ur olika aspekter. Vi skriver också om nya byggmaterial och ett verktyg som räknar ut klimatpåverkan av de resor ett nytt bostadsområde drar med sig.

Reportaget tar dig med till Lomma kommun, bäst i Sverige på klimatanpassning enligt IVL:s årliga ranking av de svenska kommunerna. Att lilla Lomma placerar sig högt är kanske inte så konstigt. Kommunen dras med ständiga problem med översvämning och har etablerat innovativa arbetssätt för att bokstavligt talat försöka stämma i bäcken.

Mer läsning väntar

Är du nyfiken på hur Försvarsmakten arbetar med hållbarhet? Missa inte porträttet på Naznoush Habashian, hållbarhetschef på myndigheten.

E-tidningen hittar du som är prenumerant som vanligt längst ned här på sidan.

Trevlig läsning!

– Ingar Lindholm, chefredaktör Miljö & Utveckling

PS. Du har väl inte missat våra miniutbildningar för dig som prenumerant? Fler kommer! DS

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.