I höstas påbörjades lanseringen av Doconomy och dess produkter. Doconomy är ett svenskt nystartat företag med sikte på konsumtionsvanor och klimathot. Genom att upplysa om hur mycket koldioxidutsläpp varje inköp innebär ska privatpersoner förmås att ändra sina vanor. Appen lanseras nu i dagarna. Den ska räkna om dina inköp till koldioxidekvivalenter, och användaren kan välja att koldioxidkompensera. Till sommaren kommer ett betalkort, enligt företagets vd.
– Kortet finns inte fysiskt än. Vårt ordinarie Do-kort kommer i juni månad, säger Nathalie Green, vd för Doconomy.
Tre ton koldioxid – sedan är det stopp

Enligt Nathalie Green ”inventerar man intresset” för en koldioxidgräns. För Sveriges del skulle den ligga på tre ton per år, vilket enligt Doconomys sätt att räkna är hälften av de konsumtionsbaserade utsläppen per person och år. När koldioxidbudgeten är slut går det inte att handla mer på kortet.
– Det här är en extrem produkt, och vi får se hur stort intresset är, säger Nathalie Green.
Skulle du själv vilja ha ett sådant kort?
– Ja, jag tycker förstås att det är en briljant idé, säger hon.
– Samtidigt ska man inte vara för extrem. För oss är det viktigt att jobba med positiv återkoppling på beteendeförändring, vi vet att det vi nu alla måste åstadkomma är svårt.
– Men ibland måste man lyfta extrema alternativ för att få upp ögonen för frågan.
Möjligt att anmäla intresse på nätet
Om kortet med koldioxidgräns blir efterfrågat eller ej återstår att se. Nathalie Green är övertygad.
– De flesta kort har en premiumvariant. Vi ville att vårt premiumkort skulle vara kopplat till att verkligen binda sig sig till att leverera på Agenda 2030, det resulterade i Do Black, ett betalkort med en koldioxidlimit. Vi tar fram det, och kommer att erbjuda det, säger hon.
Kortet presenteras på företagets hemsida, där man även kan anmäla intresse.
Läs mer: Krönika Grönt är det nya svarta