nr-logo

Hållbarhet i praktiken

– Det här handlar om förnybar energi. som gör att vi bidrar till att minska utsläppen av koldioxid, säger Hans Johansson, fastighetsområdeschef vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. FOTO: Jan Alfredsson

Klimatsmart energi sparar miljoner

Det toppmoderna energisystemet vid Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå består bland annat av en av världens största geoenergianläggningar. På mindre än ett år har det minskat landstingets energikostnader med över två miljoner kronor.

  • Annons 1

Under våren 2016 togs den nya geoenergianläggningen vid Norrlands universitetssjukhus, Nus, i drift.

– Vi är väldigt stolta. Det här är utan tvekan den häftigaste anläggningen i landet, säger Hans Johansson, fastighetsområdeschef för Nus.

Idag är energisystemet vid Nus i Umeå ett av Europas mest komplexa, smarta termiska nät för värme och kyla. Det består bland annat av en av världens 30 största geoenergianläggningar. När den planerade utbyggnaden är klar inom ett år kommer anläggningen att positionera sig på topp 15.

Energilager i berget

Under den stora bilparkeringen vid landstingshuset har man borrat totalt 125 hål, upp till 250 meter ner i berget för att hämta värme och kyla till sjukhusområdet. Här går det dessutom att lagra energi i berget för att kunna använda vid senare behov.

Anläggningen ger cirka 7 000 megawattimmar värme och 5 000 megawattimmar kyla per år. Det kan jämföras med en vanlig villa som i genomsnitt förbrukar runt 15 megawattimmar per år.

– Vi täcker idag 95 procent av kylbehovet och drygt 20 procent av värmebehovet för hela Norrlands universitetssjukhus, en lokalyta på 330 000 kvadratmeter, säger Hans Johansson.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.