”En historisk vändpunkt” kallar förhandlarna själva den klimatlag som medlemsländerna och EU-parlamentet enades om idag, onsdag. Koldioxidutsläppen ska minska med 55 procent fram till år 2030 vilket är en skärpning från det tidigare målet 40 procent.
Ingen kan klandras för att sätta upp ambitiösa klimatmål men jag är ändå inte fullt imponerad.
De globala utsläppen kommer främst från Asien
Fakta
Debatt
För det första behandlas EU med dylika mål som en isolerad ”ö” som inte påverkas av eller kan påverka resten av världen. Vi vet alla att de globala utsläppen främst härstammar från Asien. Så kanske åtgärder för att minska dessa utsläpp hade varit mer effektiva?
Jag har i tidigare inlägg kritiserat EU för sin ”import” av koldioxidutsläpp. För att ta ett förhållande som rör min egen bransch: utomeuropeiska aktörer kan sälja billiga solpaneler tillverkade med kolkraft och fraktade över världens hav med oljedrivna fartyg till europeiska konsumenter utan att behöva följa nationella strikta miljökrav eller betala lokala miljöskatter. Det blir ett mycket märkligt system där svenska solpaneler producerade med grön el straffbeskattas jämfört med asiatiska ”kolkrafttillverkade” solpaneler som är tullfria.
EU måste jobba med handelspolitiska frågor
Varför tullfrihet för produkter som är mindre miljövänliga än de som tillverkas inom EU? Det är direkt kontraproduktivt för det globala klimatet. Så förutom lagar och mål måste EU arbeta med konkreta närings- och handelspolitiska frågor.
Gärna ett långsiktigt ambitiöst klimatmål men kombinerat med mer kortsiktiga delmål och avstämningar
Min andra invändning är mer principiell: Det är alltid problematiskt när ledare sätter upp mål så långt fram i tiden att de näppeligen kan hållas ansvariga för dem. Jag hade hellre sett mål som följs upp och mäts i god tid innan deras mandatperiod går ut så att folket kan bedöma deras insatser innan det är dags för omval. Så gärna ett långsiktigt ambitiöst klimatmål men kombinerat med mer kortsiktiga delmål och avstämningar ungefär som vilket kommersiellt företag som helst agerar.
Klimatfrågan behöver demokrati
Det hade varit mer demokratiskt och jag tror att just klimatfrågan behöver mer demokrati eftersom de mindre beställda är de som kommer drabbas först och värst av klimatförändringar.
Vad ska miljöpolitik åstadkomma de närmast tre eller fyra åren? Denna fråga bör ställas både inom EU och i Sverige. När de målen är avklarade kan de slå sig för bröstet – om målet inte bara är en pappersprodukt.
– Sven Lindström,
vd, Midsummer