Klimatförändringar hotar produktionen av kaffe

Forskning Varmare klimat och mer regn kommer minska kaffeskörden i stora kaffenationer som Brasilien. Samtidigt ökar världens efterfrågan på kaffe. Det visar en ny rapport.

Klimatförändringar hotar produktionen av kaffe
Flickr/CIDSE/Javier Mármol

Den globala kaffekonsumtionen ökar med cirka 2,5 procent varje år. Kinas miljardbefolkning dricker så mycket som 15 procent mer kaffe varje år.

En temperaturhöjning på 2–2,5 grader kan innebära att kaffeproduktionen i exempelvis Brasilien minskar med 25 procent fram till 2050, enligt en global studie från CIAT, International Center for tropical Agriculture. Dessutom är världens bestånd av kaffeträd åldrande och drabbat av sjukdomar.

Enligt kaffejätten Nescafé krävs omedelbara åtgärder om vi vill fortsätta dricka kaffe i den omfattning vi gör i dag.

– För att kunna leverera högkvalitativt kaffe i dag och i framtiden är det nödvändigt att ombilda kaffeodlandet till en mer hållbar försörjning. Vanligtvis tar det två till tre år innan ett nytt kaffeträd börjar ge vinst för jordbrukaren och träden är ofta produktiva under 20 till 25 år, säger Anna Lindqvist, varumärkeschef på Nescafé i Norden.

Efterfrågan på kaffe förväntas öka till mellan 165 och 170 miljoner säckar redan år 2020. Detta kräver att den nuvarande produktionen av gröna kaffebönor ökar med minst 15– 20 procent.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter