Den globala kaffekonsumtionen ökar med cirka 2,5 procent varje år. Kinas miljardbefolkning dricker så mycket som 15 procent mer kaffe varje år.
En temperaturhöjning på 2–2,5 grader kan innebära att kaffeproduktionen i exempelvis Brasilien minskar med 25 procent fram till 2050, enligt en global studie från CIAT, International Center for tropical Agriculture. Dessutom är världens bestånd av kaffeträd åldrande och drabbat av sjukdomar.
Enligt kaffejätten Nescafé krävs omedelbara åtgärder om vi vill fortsätta dricka kaffe i den omfattning vi gör i dag.
– För att kunna leverera högkvalitativt kaffe i dag och i framtiden är det nödvändigt att ombilda kaffeodlandet till en mer hållbar försörjning. Vanligtvis tar det två till tre år innan ett nytt kaffeträd börjar ge vinst för jordbrukaren och träden är ofta produktiva under 20 till 25 år, säger Anna Lindqvist, varumärkeschef på Nescafé i Norden.
Efterfrågan på kaffe förväntas öka till mellan 165 och 170 miljoner säckar redan år 2020. Detta kräver att den nuvarande produktionen av gröna kaffebönor ökar med minst 15– 20 procent.