Praktikfall: Så ska Helsingborgs stad halvera utsläppen från inköp

Klimat Offentliga inköp står för en stor del av alla utsläpp från Sveriges konsumtion. Mot den bakgrunden har nu Helsingborgs stad antagit målet att halvera utsläppen från sina inköp till 2030. För Miljö & Utveckling berättar projektledaren Helena Nilsson, om hur de ska lyckas.

Praktikfall: Så ska Helsingborgs stad halvera utsläppen från inköp
Foto: Pressbild/Adobe Stock.

Varje år köper Helsingborgs stad in varor och tjänster för 3,5 miljarder kronor, vilket beräknas orsaka klimatutsläpp på 111 000 ton koldioxidekvivalenter. Det är mer än de årliga utsläppen från stadens personbilar. Därför har staden nu antagit målet om att till 2030 halvera utsläppen från inköp av varor och tjänster. Arbetet är en del av Helsingborgs stads nya klimat- och energiplan för 2025–2030 med det övergripande målet att nå klimatneutralitet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Ofta tittar man som kommun på sin klimat- och miljöpåverkan från transporter och energisektorn. De frågorna har man ganska bra koll på. Men när det kommer till utsläppen från sin konsumtion finns det ofta inte lika stor kunskap. Samtidigt är det ofta där de största utsläppen finns, säger Helena Nilsson, som är projektledare på stadens miljöförvaltning.

Kampanj visar vägen

För att kraftsamla arbetet har Helsingborgs stad dragit i gång den interna kampanjen Halvera utsläppen från inköpen. Det handlar bland annat om inköp av livsmedel, engångsmaterial, kläder och andra textilier, möbler, IT-utrustning och IT-tillbehör.

Tanken är att kampanjen ska bidra till smartare upphandling och inköp, samt mer fokus på återbruk. Genom att minska inköpen är tanken också att uppnå målen i den regionala avfallsplanen. Samtidigt säger Helena Nilsson att det ger kommunen en möjlighet att påverka marknaden utifrån ett större perspektiv.

– Eftersom den offentliga sektorns står för nästan en tredjedel av utsläppen från Sveriges konsumtion, har kommunerna ett väldigt stort ansvar. Genom att se över våra inköp har vi en möjlighet att stötta företag som anstränger sig och lägger pengar på att erbjuda hållbara produkter och tjänster, säger hon.

Beteendeförändringar viktig del

En stor del av kampanjen handlar om att sprida kunskapen om hållbara inköp i hela organisationen, vilket enligt Helena Nilsson är en stor utmaning.

– Beteendeförändring är en av nycklarna för att minska utsläppen från inköp. Man behöver kunskap och det behöver vara lätt att göra rätt. I kampanjen har vi arbetat med att nå ut med kunskap på förvaltningarna genom förvaltningens miljösamordnare och inköpssamordnare, säger hon.

Så ska utsläppen halveras

Det första steget för att minska miljöpåverkan från inköp, säger Helena Nilsson är att granska och utvärdera behovet av varor, och hitta nya sätt att möta behoven. För kommunens inköp betyder det att tänka på om varan verkligen behövs från början eller om det finns alternativa lösningar eller arbetssätt som inte innebär att införskaffa material eller en pryl. 

Fakta

Helena Nilssons tips på frågor att ställa sig inför ett inköp:

  • Behöver vi verkligen det här?
  • Vad är det egentliga behovet?
  • Köper vi på gammal vana?
  • Kan vi förändra arbetssätt?
  • Kan vi minska mängden vi köper?
  • Kan vi lösa det på annat sätt?

När man har ställt sig frågorna ovan, kommit fram till vad det är man faktiskt behöver i verksamheten och det är dags att skaffa sig detta, är det bra att ha koll på den cirkulära prioriteringsordningen.

När man kommit fram till sina faktiska behov säger hon att det är viktigt att ha koll på den cirkulära prioriteringsordningen. Där är det första steget att ta vara på det som finns i organisationen, det andra att köpa återbrukat och det tredje att komplettera med nytt från kommunens avtal.

Tar hjälp av digitala system

Vidare säger Helena Nilsson att det är viktigt med stöd för tydlig och lättillgänglig information, samt system som stöttar förvaltningarna att få bättre koll på vilka inköp som ger stora utsläpp. Detta säger hon att Helsingborgs stad arbetat med hjälp av en så kallad miljöspendsanalys, vilket är en metod för att beräkna och analysera den miljö- och klimatpåverkan som sker från inköp. Samtidigt noterar Helena Nilsson att miljöspendsanalysen kan vara missvisande om man går in på detaljnivå.

Andra sätt att hålla koll på inköpen, och göra det enklare för förvaltningarna att göra rätt är enligt Helena Nilsson genom digitala system. Hon berättar att Helsingborgs stad planerar att införa ett internt e-handelssystem, som ska göra det lättare att hitta rätt avtal. En intern digital marknadsplats finns redan. Den heter Haffa och fungerar som ett slags lokalt blocket.

– Där kan man lägga ut produkter som möbler, pärmar, klädställningar och annat som man inte behöver. Sedan kan någon annan gå in och hämta upp prylarna gratis. Vi har också en fysisk plats som heter Återbruket med samma funktion, säger Helena Nilsson.

Råd till andra som vill ta efter

Avslutningsvis ger Helena Nilsson råd till andra kommuner som vill minska utsläppen från sina inköp. Dels rekommenderar hon att sätta upp tydliga mål inom området och ta hjälp av andra kommuner som kommit långt i arbetet. Dels rekommenderar hon att arbeta med beteendeförändringar.

– Många som beställer har ett annat kärnuppdrag, de kan inte lägga en massa tid på att sätta sig in i hur de ska minska klimatpåverkan från de inköp som görs, de behöver stöd i form att tydliga riktlinjer och system som främjar det beteende man vill se, säger hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste