Statistiken presenteras i Svensk Plaståtervinnings hållbarhetsrapport för 2023. Under året återvanns 23,7 procent av de plastförpackningar som bolagets kunder satte på marknaden. 2022 var motsvarande siffra 19,3 procent. Jämför man med statistiken sex år tillbaka är det tydligt att arbetet med att öka återvinningsgraden går snabbt framåt.
Allt fler plastförpackningar återvinns: ”Mycket glädjande”
Cirkulär ekonomi
Plaståtervinningen i Sverige tar stora steg framåt. Under 2023 ökade Svensk Plaståtervinning återvinningsgraden av plastförpackningar med 20 procent jämfört med året innan. Samtidigt minskar klimatpåverkan per återvunnet ton plast.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Sedan vi startade för sex år sedan har vi gått från en återvinningsgrad på ca 8 procent till att nu nå 23,7 procent, det är en snabb utveckling som också visar vår ambitionsförmåga. Men vi har ännu inte sett Site Zero-effekten, vi förväntar oss en skarpare återvinningskurva framåt, menar Mattias Philipsson.
Site Zero invigdes hösten förra året och beskrivs som världens största anläggning för plastsortering. Anläggningen kan sortera ut tolv plasttyper, till skillnad från den tidigare anläggningen som kunde sortera ut fyra. Men för att den potentialen ska utnyttjas fullt ut behöver insamlingen öka, och plastförpackningarna designas rätt.
– Då kan vi återvinna mer och utsläppen kommer minska, säger Mattias Philipsson.
Men lite Site Zero-effekt kan Svensk Platåtervinning trots allt se. Jämfört med 2020 har utsläppen per ton återvunnen plastråvara minskat med 38 procent, något som kan härledas till att Site Zero möjliggör en större återvinningsgrad, samt transporter som går på biodrivmedel.