Kläder av krabbskal – det nya modet

Forskning Tidigare har krabb- och räkskal nästan varit en outnyttjad biprodukt från livsmedelsindustrin. Men det ska Rise ändra på – som just nu utvecklar konstfiber av kitosan, som kommer från krabb- och räkskal.

Kläder av krabbskal – det nya modet
Pixabay

Varje år skapas mellan 6 och 8 miljoner ton kräftdjursskalsavfall inom livsmedelsindustrin. Ur avfallet kan man utvinna kitosan, som är ett förnybart, biologiskt nedbrytbart och antibakteriellt ämne som liknar bomull i sin kemiska struktur.

– Det här projektet är ett bra exempel på hur Rise jobbar mot ett mer resurseffektivt samhälle. Det som anses vara avfall idag kan vara morgondagens råvara för nya produkter, säger Tobias Köhnke, forskningsledare på Rise inom biobaserade fibrer, i ett pressmeddelande.

Kombineras med nanocellulosa

Styrkan i konstfibrerna från kitosan behöver i dag förbättras. Rise kombinerar därför kitosan med det nya materialet nanocellulosa, som tillsammans skapar starka kompositfibrer.

– Nanocellulosa är ett superstarkt material som finns i växter och gör så att till exempel träd kan bli så höga som de är och samtidigt kunna motstå vind och andra påfrestningar. Vi vill föra över samma styrkegivande effekt till kitosanfibrer genom att addera nanocellulosa till fibrerna, säger Oleksandr Nechyporchuk, forskare på Rise.

Hoppas på fler användningsområden

Forskarna tror att de antibakteriella egenskaperna, som bland annat gör att kläder inte luktar svett, är intressanta för sportföretagen. De hoppas även att kitosanfibrer ska kunna användas inom medicinteknik och hälsovård.

Läs mer: Drivmedelsbolaget Colabitoil får ny vice vd

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste