EU:s The Clean Industrial Deal kan beskrivas som den gröna given 2.0, och syftar till att sätta spelplanen för en ny industripolitik i Europa. På onsdagen vid lunchtid presenterades strategin.
EU:s gröna industristrategi lanserad – här är strategins sex huvudpelare
Juridik & Politik EU-kommissionen har nu presenterat The Clean Indsutrial Deal som ska sätta spelplanen för en konkurrenskraftig och grön industripolitik i Europa. Kommissionen föreslår bland annat 100 miljarder euro för att påskynda utfasningen av fossila bränslen, hårdare hållbarhetskrav i offentlig upphandling samt ett tydligare fokus på cirkulär ekonomi. Här är strategins sex huvudpelare.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Fokus i strategin ligger på energiintensiva industrier, så som tillverkare av stål, metaller, kemikalier, samt miljötekniksektorn som beskrivs som kärnan för att skapa en konkurrenskraftig industri i Europa. Ett annat centralt fokus är cirkulär ekonomi, där EU-kommissionen pekar på behovet att minska avfallet och förlänga livslängden på material genom att främja återvinning, återanvändning och hållbar produktion.
Strategin bygger på sex huvudpelare:
Prisvärd energi
För att sänka energikostnaderna för företag och hushåll, samtidigt som man främjar övergången till en koldioxidsnål ekonomi, lanserar EU-kommissionen en ny handlingsplan för prisvärd energi. Planen bygger på att påskynda utbyggnaden av ren energi, påskynda elektrifieringen, använda energin mer effektivt, stärka elnätet samt minska beroendet av importerade fossila bränslen.
Ökad efterfrågan på rena produkter
Genom sin så kallade Industrial Decarbonisation Accelerator Act vill EU skapa ökad efterfrågan på mer hållbara produkter som är tillverkade i Europa. Detta genom att införa hållbarhet, motståndskraft och så kallade ”made in Europé”-kriterier i offentliga och privata upphandlingar. Kommissionen meddelar att man också kommer att se över Ramverket för offentlig upphandling år 2026 för att införa kriterier som hållbarhet i offentlig upphandling.
Finansiering av den rena omställningen
Clean Industrial Deal kommer att mobilisera över 100 miljarder euro i en ny stödfond för att öka konkurrenskraften och stabilitet inom regionens industri. Fonden ska hjälpa till att sänka kostnaderna för långsiktiga kontrakt för förnybar energi, samt stödja tillverkare av elnät. EU vill med detta påskynda utfasningen av fossila bränslen samt trygga framtiden för tillverkningsindustrin.
Därtill meddelar EU-kommissionen att man kommer att lansera en särskild ansökningsomgång inom Horizon Europe för att stimulera forskning och innovation inom dessa områden, samt öka mängden finansiella garantier.
Cirkularitet och tillgången till material
EU-kommissionen betonar tydligt vikten att integrera cirkulär ekonomi i strategin för att minska utsläppen av koldioxid. För att göra det föreslår kommissionen att man inrättar en mekanism som gör det möjligt för europeiska företag att gå samman och samlar sin efterfrågan på kritiska råvaror. Vidare vill kommissionen anta en ny lag om cirkulär ekonomi år 2026, med målet att 24 procent av allt material ska vara cirkulärt år 2026.
Agera på global nivå
I sin strategi betonar EU-kommissionen vikten av samarbete på global skala. För att åstadkomma det vill kommissionen bland annat förenkla och stärka mekanismen för justering av koldioxidgränser.
Kompetens och kvalitetsjobb
Den sjätte huvudpelaren som EU:s Clean Indsutrial Deal bygger på är att säkra arbetskraften för att stödja övergången till en koldioxidfri ekonomi. Därför vill kommissionen inrätta ett nytt fackförbund som investerar i arbetare, utvecklar kompetens och skapar kvalitetsjobb.