Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Digitalt bokslut ska sprida miljöarbete

Kommunikation Pdf-filer i all ära, nu skippar Sollentuna kommun print och satsar på digitala interaktiva miljöbokslut. Målet är att engagera invånare, politiker och medarbetare i kommunens miljöarbete.

Digitalt bokslut ska sprida miljöarbete

Förra året gjorde Sollentuna för första gången ett miljöbokslut över de förbättringar som kommunen gjort på miljöområdet under det senaste året. Syftet med miljöbokslutet är att invånare, såväl som politiker och kommunala tjänstemän ska få reda på vad kommunen gör på miljöområdet och känna stolthet över det.

– Förra året gjorde vi miljöbokslutet som en pdf och i år ville vi göra det mer pedagogiskt. Jag vet inte hur många pdf-dokument jag själv har laddat ned och haft som målsättning att läsa utan att det har blivit av. Genom att göra ett digitalt och interaktivt miljöbokslut vill vi underlätta läsningen, berättar Malin Möller som är miljö- och klimatstrateg i Sollentuna kommun.

Buller och film

I miljöbokslutet från 2015 kan man exempelvis lyssna på hur mycket trafikbullret minskar när kommunen använder tyst asfalt istället för vanlig asfalt, eller testa att lägga avfall i rätt återvinningspåse. Det går också att kika på filmsnuttar där exempelvis kostekonomen Liselott Olsson och klass 3 i Sofielundsskolan pratar om vikten av att minska matsvinnet.

Miljöbokslutet har fyra fokusområden som bygger på kommunens miljöpolicy, konsumtion och resurshantering, mark och vatten, trafik och transportlösningar samt kommunikation och kompetensutveckling.

En utmaning har varit att prioritera och sålla i informationen så att texterna blir lätta att läsa.

– Ofta vill man ta med för mycket. Framöver kommer vi förstås att titta på effekten för att se om det här var rätt väg. Än så länge kan vi bara gissa, säger Malin Möller.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.