Ikea slutar med plast i sina förpackningar

Plast Ikea slutar från och med år 2028 att använda plast i sina förpackningar. Förhoppningen är att driva på branschen i utvecklingen att ta fram förnybara och återvunna material.

Ikea slutar med plast i sina förpackningar

Idag utgör plast mindre än 10 procent av den totala volymen av det material som används till Ikeas förpackningar. Det räcker dock inte för möbeljätten, och som nu slutar med plast i sina förpackningar till år 2028.

–Att fasa ut plasten I våra konsumentförpackningar är nästa stora steg på vår resa mot att göra våra förpackningar mer hållbara och att minska plastavfall och utveckla lösningar av återvunna och förnybara material, säger Erik Olsen, Packaging & Identification Manager på Ikea of Sweden i ett uttalande och fortsätter:

– Utfasningen sker stegvis under de kommande åren och främst fokuserar vi på papper eftersom det är återvinningsbart, förnybart och ett material som människor över hela världen idag återvinner.

Ikea genererar 920 000 ton förpackningar

Totalt uppgår Ikeas förpackningsmaterial till 920 000 ton varje år. Att helt sluta med plast i sina förpackningar, kommer enligt Ikea att kräva helt nya lösningar och ett nära samarbete i hela värdekedjan.

– Att ta oss från plast i våra förpackningar kommer utan tvekan att vara en utmaning de kommande åren. Med denna satsning hoppas vi kunna stötta förpackningsinnovation och använda vår storlek och räckvidd för att positivt påverka industrin även bortom vår värdekejda, säger Maja Kjellberg, Packaging Development Leader på IKEA of Sweden, i ett uttalande.

Företaget kommer att fortsätta använda plast till de livsmedel som säljs, för att säkerställa säkerheten. Plasten kommer dock att vara återvunnen eller förnybar skriver företaget i ett pressmeddelande.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.