Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Hon tar över som ordförande för Näringslivets Miljöchefer

Hållbar utveckling Ny ordförande för Näringslivets Miljöchefer, NMC, blir Ylva Öhrnell, kvalitets- och miljöchef på DHL Freight.

Hon tar över som ordförande för Näringslivets Miljöchefer

Ylva Öhrnell har varit med i NMC:s styrelse de senaste två åren och ser fram emot att ta över ordförandeklubban.

– Det känns både hedrande och inspirerande, men samtidigt ansvarsfullt, säger hon. Jag har alltid haft ett starkt samhällsengagemang och brinner för de här frågorna, så det kändes självklart att tacka ja.

Vilka frågor vill du driva som ordförande för NMC?

– NMC ska fortsätta att upprätthålla det vi gör bra redan idag, nämligen att sprida och driva på för professionell kunskap i hållbarhetsfrågorna. Samtidigt behöver vi hitta sätt att utveckla och göra NMC synligt och intressant även för andra roller som arbetar med hållbarhet. Personligen tycker jag att det är självklart och viktigt för hållbarhetsfrågornas framgång de integreras i allt beslutsfattande såklart.

Vilka andra roller tänker du på då?

– Det finns många som berörs av miljöfrågorna. Inköpare, till exempel, har ett väldigt stort ansvar för miljöfrågorna. Andra som berörs är säljare, marknadsförare, kommunikatörer och inte minst vd:ar. Det är genom att nå ut och engagera fler vi lyckas nå hållbarhet. Jag tror därför att det är viktigt för oss att bredda nätverket så att vi även når ut till dessa grupper.

Vad har NMC för roll?

– Vår viktigaste uppgift är att vara kunskapslyftande och ge våra medlemmar tillfällen att träffas, diskutera och bygga sin kompetens. Vi arrangerar seminarier och frukostmöten, och har nyligen startat NMC-debatt där vi bjuder upp till mer diskussioner. För att underlätta för de som inte har möjlighet att komma på våra event så har vi även startat NMC-play, där våra medlemmar kan logga in och ta del av seminarier i efterhand via webben.

– I år firar vi 20 år, så nu närmast planerar vi en stor jubileumskonferens i oktober där det både kommer att bjudas på en viss tillbakablick men även en utblick för framtiden.

Vilka tror du är de stora utmaningarna för miljö- och hållbarhetschefer framöver?

– Det ser förstås väldigt olika ut beroende på vilket företag man jobbar på, men det finns en del gemensamma utmaningar som exempelvis resursfrågan, att förankra arbetet hos ledningen och i organisationen och många gånger behöver vi få politikernas gehör för våra frågor. NMC driver inga sakfrågor idag, utan ser det som viktigast att stärka medlemmarnas profession.

Vad brinner du själv mest för?

– Klimatfrågan ligger mig närmast om hjärtat, det beror ju också på att den är den viktigaste frågan för DHL och transportbranschen. Jag gillar utmaningar, då trivs jag som allra bäst!

Fakta

Om NMC

Näringslivets Miljöchefer, NMC, är en ideell förening för företag och organisationer som vill förbättra sitt arbete inom miljö och hållbar utveckling. Föreningen bildades i februari 1994 och har 250 medlemmar. Medlemmarna är i första hand företag från en rad olika branscher inom det privata näringslivet, men även andra typer av organisationer som exempelvis kommuner och landsting.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.