Gröna verksamheter får företräde i Kvillebäcken

Miljöarbete Socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbara verksamheter ska prioriteras i den nya stadsdelen Kvillebäcken i Göteborg. Det har de åtta byggherrarna skrivit under på.

Gröna verksamheter får företräde i Kvillebäcken

Ända sedan start har miljöambitionerna för stadsdelen Kvillebäcken i Göteborg varit högt ställda. Detta ska bli den första stadsdelen som byggs efter Göteborgs nya miljökrav. Dessutom ska samtliga byggnader certifieras enligt det svenska miljöklassningssystemet Miljöbyggnad och uppnå klass silver.

Nu skriver åtta byggherrar i Göteborg under på att de ska satsa på socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbara verksamheter i Kvillebäcken. Som ett resultat av satsningarna öppnar därför en rad nya verksamheter med ett tydligt hållbarhetsfokus.

– Kvillebäcken ska bli Göteborgs nya gröna och hållbara stadsdel. Det ställer inte bara krav på oss byggherrar utan även på näringsidkare som flyttar in i området. Alla bolag som bygger i Kvillebäcken har därför undertecknat ett lokalfördrag där vi åtar oss att främja variation och hållbarhet bland verksamheterna i området. Ett initiativ som bland annat resulterat i att en ekologisk juicebar och ett grönt café nu öppnar i Kvillebäcken, säger Olle Lindkvist talesperson för Kvillebäcken.

Bakgrund

Grunden för Kvillebäckens miljöarbete är Kvillebäcksfördraget som 2010 signerades av de bolag som bygger i området och handlar om att Kvillebäcken ska bli en socialt, ekologisk och ekonomiskt hållbar stadsdel.

Lokalfördraget har som mål att stötta arbetet med att skapa en levande stadsdel med fokus på hållbarhet. Detta innebär bland annat att man ställer krav på de verksamheter som ska bedrivas utifrån följande punkter:

  • Verksamheter som stöttar en hållbar stadsdel ska aktiv sökas upp.
  • Hyresgäster vars verksamheter bidrar till variation och stadsdelens hållbarhetsprofil, socialt och miljömässigt ska premieras.
  • Verksamheten bedrivs utifrån en tanke som värnar om människa och miljö.
  • Fastighetsägaren ska uppmuntra hyresgäster att bedriva verksamheten på ett ekologiskt och miljömässigt vis.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.