Högt pris för slitna jeans

Att nya jeans ser naturligt slitna ut har ett högt pris: de som arbetar med sandblästring får stendammslunga. En ny rapport har fått flera svenska klädföretag att sluta med metoden.

Högt pris för slitna jeans

I Fair Trade Centers nya rapport ”Sjukt snyggt – en rapport om sandblästrad denim” har 17 svenska klädföretag granskats. Bakgrunden är de hälsoproblem som metoden sandblästring ger upphov till, i och med att arbetare exponeras för kvartshaltigt damm. Det kan leda till lungsjukdomen silikos, i vardagsmun stendammslunga. I Turkiet, där metoden inte tillåts längre, har ett 50-tal dödsfall rapporterats och många fler har fått sjukdomen.

Bristande kontroller

Slutsatsen i studien om de svenska företagen visar att många har dålig koll på sina leverantörsled. Tre företag, Whyred, Gina Tricot och Tiger of Sweden, kunde inte svara på vilken typ av sand som används vid sandblästringen av jeansprodukter.

– Det är allvarligt att klädföretagen har så låg kunskap om riskerna med sandblästring. De måste prioritera frågan och bör arbeta mera förebyggande och göra riskanalyser av sina produktionsmetoder. Det är inte rimligt att företagen väntar tills människor dör innan de agerar, säger Christopher Riddselius, projektledare på Fair Trade Center.

Fasar ut metoden

H&M och Inditex-koncernen som äger Zara och Massimo Dutti har svarat att fabrikerna de använder nyttjar kvartshaltig sand. Dock har dessa företag liksom sex andra, Åhléns, Fabric Skandinavien, Gina Tricot, Tiger of Sweden, Whyred och Varnergruppen som har flera klädföretag under sitt parasoll, under och efter arbetet med studien sagt att de ska fasa ut metoden. Nudie Jeans fortsätter att använda den.

– Det är positivt att flera företag slutar med sandblästring. Men nu är det mycket viktigt att företagen tar sitt ansvar och ekonomiskt kompenserar de arbetare vars hälsa har påverkats negativt av metoden, säger Christopher Riddselius.

Klicka på länken härintill för att läsa rapporten.

Fakta

3 råd till klädföretag:

* Inför förbud mot sandblästring med kvartshaltig sand.

* Identifiera och kartlägg om och var sandblästring sker i leverantörsledet genom att bland annat kontrollera om leverantörer använder sig av underleverantörer för sandblästring.

*Publicera all information om hur produktionen går till, i vilket/vilka land och hos vilken/vilka leverantörer som sandblästringen sker.

Källa: Fair Trade Center.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.