Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Avfall Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Jag har på allvar börjat fundera över min konsumtion av engångsplastförpackningar.

De plastpåsar jag bär hem mina morötter och äpplen i hamnar i soppåsen direkt när jag kommer innan för dörren. Ännu värre är det vid inköp av hämtmat. En färdiglagad lunch kan generera en halv påse skräp.

Plast överallt

Enligt rapporten New Plastic Economy från Ellen McArthur Foundation, innebär vår konsumtion av engångsplast att haven kan innehålla mer plast än fisk om bara 35 år. Till det kan vi lägga redan höga halter av mikroplaster i ett flertal av våra dricksvattentäckter, bland annat Mälaren och Vättern. Mikroplast är små plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter i diameter och som kommer från exempelvis bildäck, konstgräsplaner, fleeceplagg och skönhetsprodukter.

Costa Rica och Kenya inspirerar

På senare tid har också debatten om spridningen av plast i hav och sjöar börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Ett land som redan har tröttnat på nedskräpningen av engångsplast är Costa Rica som planerar ett förbud från 2021. Ett annat är Kenya som har förbjudit användning, tillverkning och import av plastpåsar.

Jag tror att vi kommer att få se ett tuffare regelverk kring spridning av både engångsplast och mikroplaster på många håll, inom en ganska snar framtid. Jag är också helt övertygad om att vi har en transformation framför oss där plast från fossila källor successivt byts ut mot förnybara alternativ, på samma sätt som vi just nu ser en transformation från fossil till förnybar energi.

Sedan skulle det inte skada om även Sverige och EU följer Costa Ricas exempel, för att på allvar få fart på utvecklingen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.