Bakterier påverkar näringsomsättningen i Östersjön och därmed balansen i havet.
– Kunskap om havsbakterierna kan hjälpa oss att förutspå hur havet svarar på miljöförändringar, menar Carina Bunse vid Linneúniversitetet.
Hon har tillsammans med andra forskare studerat hur många olika bakterier som finns i Östersjön under olika årstider och hur aktiva de är i sin näringsomvandling. Hon har även undersökt vilka gener bakterierna använder för att nyttja olika kolkällor, ljusenergi och hur de klarar lägre pH-värden i havsvattnet.
Ny upptäckt
Forskarna har upptäckt att havsbakterierna kan använda gener som heter proteorhodopsin, för att få extra energi av ljus samt att de kan ändra sin metabolism. Genom detta har man fått kunskap om att havsbakterier tål lägre pH-värden i havsvatten, men att processen är energikrävande.
– Genom att studera havsbakterier och deras gener får vi veta mer om hur havet kommer att bete sig i framtiden. Bakterier påverkar näringsomsättningen i Österjön. Därför är det oerhört viktigt att förstå när och hur de påverkar och hur processerna fungerar om vi vill hjälpa till att få ett balanserat hav i framtiden, menar forskarna.
Läs avhandlingen här.