nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Elförbrukningen på uppkopplade produkter i viloläge måste halveras, enligt nya regler från årsskiftet.
Elförbrukningen på uppkopplade produkter i viloläge måste halveras, enligt nya regler från årsskiftet. FOTO: Shutterstock

Hårdare energikrav på elprylar

Produkter som är uppkopplade mot nätet blir allt fler. Nu kräver Energimyndigheten att elförbrukningen i viloläge halveras.

  • Annons 1

För att undvika onödig energianvändning finns det ekodesignkrav på uppkopplade produkter för kontor och hushåll. Det handlar om bland annat surfplattor, tv-apparater och kaffebryggare.

Den 1 januari 2017 skärptes ekodesignkraven för produkter i standby-läge. De nya kraven innebär att den tillåtna gränsen för hur mycket produkterna får dra sänks – från sex till tre watt.

– Målet med ekodesignkraven på dessa produkter är att deras energianvändning ska närma sig nivån som produkter utan nätverksuppkoppling måste förhålla sig till. Idag får de produkterna bara dra 0,5 watt i standby-läge, säger Johanna Whitlock på Energimyndigheten.

För tillverkare, importörer och återförsäljare innebär detta att de nu bara får sätta produkter på marknaden som uppfyller de skärpta kraven.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.