nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Elförbrukningen på uppkopplade produkter i viloläge måste halveras, enligt nya regler från årsskiftet. FOTO: Shutterstock

Hårdare energikrav på elprylar

Produkter som är uppkopplade mot nätet blir allt fler. Nu kräver Energimyndigheten att elförbrukningen i viloläge halveras.

  • Annons 1

För att undvika onödig energianvändning finns det ekodesignkrav på uppkopplade produkter för kontor och hushåll. Det handlar om bland annat surfplattor, tv-apparater och kaffebryggare.

Den 1 januari 2017 skärptes ekodesignkraven för produkter i standby-läge. De nya kraven innebär att den tillåtna gränsen för hur mycket produkterna får dra sänks – från sex till tre watt.

– Målet med ekodesignkraven på dessa produkter är att deras energianvändning ska närma sig nivån som produkter utan nätverksuppkoppling måste förhålla sig till. Idag får de produkterna bara dra 0,5 watt i standby-läge, säger Johanna Whitlock på Energimyndigheten.

För tillverkare, importörer och återförsäljare innebär detta att de nu bara får sätta produkter på marknaden som uppfyller de skärpta kraven.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.