nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Pressekreteraren: Så får du koll på ny lagstiftning från EU

När de flesta nya miljölagar kommer från EU gäller det att ha koll på vad som är på agendan i Bryssel. Vi bad Sara Ahnborg, pressekreterare på EU-parlamentets presstjänst om hennes bästa tips för att få överblick.

Sara Ahnborg, pressekreterare vid EU-parlamentet.
  • Annons 1

1) Hitta din branschorganisation. Nästan alla branschorganisationer är med i en europeisk sammanslutning som finns på plats i Bryssel. Att ta hjälp av dem är en bra genväg. Många har också ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på.

2) Vill du bevaka ett förslag på ett tidigt skede bör du följa EU-kommissionens arbete. De lämnar förslag på ny lagstiftning till EU-parlamentet och ministerrådet som sedan diskuterar, formulerar om och tar beslut i frågan. EU-kommissionen skickar ut förslag på remiss och genom att svara på dem kan du påverka förslagen. EU-kommissionens arbete kan du följa på flera olika sätt. Börja med att ta reda på under vilket Generaldirektorat (EU-kommissionens departement) dina frågor behandlas och följ sedan dem på sociala medier och prenumerera på deras nyhetsbrev. Många av tjänstemännen är aktiva på Twitter.

3) När EU-kommissionens lagförslag lämnats till EU-parlamentet och EU-ländernas ministerråd kan du följa de fortsatta förhandlingarna via EU-parlamentets nyhetsbrev. Alla utskott har egna nyhetsbrev. För den som bevakar miljö- och hållbarhetsfrågor är miljöutskottet och industriutskottet lämpliga att följa.

4) Prata med myndigheter på hemmaplan. Den svenska regeringen är med och förhandlar alla EU-lagar med hjälp av sina representanter i ministerrådet. För att kunna göra det följer svenska departement och myndigheter alla EU-ärenden. Miljö- och energidepartementet har till exempel mycket information om sitt EU-arbete på sin hemsida, som man kan prenumerera på. Svenska myndigheter är även de väl insatta i vad som är på gång. Har du en fråga om en ny kemikalielag, hör dig för med Kemikalieinspektionen, exempelvis. Om du behöver detaljerad information som inte går att hitta i de allmänna kanalerna är kan ansvarig handläggare på ett departement eller en myndighet vara den du ska fråga.

I Sverige har Europaparlamentet ett informationskontor och riksdagen har EU-upplysningen som har i uppdrag att ge opartisk och allsidig information om EU till den som vill ha. Även EU-kommissionen har ett Sverigekontor. Via de här kontoren kan du få hjälp om du fastnar i din bevakning.

5) Ta kontakt med svenska ambassadörer eller parlamentariker. Sverige har 20 svenska parlamentariker i Bryssel och någon av dem följer säkerligen de ärenden som intresserar dig. Även om personen inte röstar på samma parti som du så är de en bra informationskälla. Om du behöver detaljerad information som inte går att hitta i de allmänna kanalerna är detta personerna du ska fråga.

 Här hittar du lobbyisten Helena Lagerholms bästa tips

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.