Hur länge har du jobbat med solenergi och vad innebär det att jobba som solenergiexpert?
– Sedan 2003. Först arbetade jag främst med utveckling och implementering av solvärmesystem och energieffektiva hus vid ett forskningsinstitut i Österrike. Med solcellsteknik har jag arbetat de senaste 10 åren som konsult på WSP.
– På WSP har jag rollen som samordnare och utvecklare av våra solenergitjänster. Jag är även industridoktorand vid Högskolan i Halmstad, så min arbetsvecka är till stor del uppdelad mellan att vara konsult i uppdrag och forskarstudent. Som konsult arbetar jag mestadels med rådgivning till privata och offentliga professionella beställare av solcellsanläggningar, huvudsakligen med dimensionering och beställarstöd. Inom forskningen studerar jag hinder för en ökad implementering av solcellsanläggningar i den bebyggda miljön ur ett aktörsperspektiv.
Hur har du själv löst energifrågan hemma?
– Vi har byggt ett passivhus, det är ett väldigt energieffektivt hus och vi har låga energibehov över året. Det finns en bergvärmepump installerad och trots att vi laddar vår hybridbil hemma kan vi fortfarande sälja hälften av vår solel till elnätet.
Vad var skillnaden att jobba med solelsinstallationer privat för dig?
– Jag fick en del utmaningar som jag inte hade tänkt att jag skulle ha och har väl fått genomgå vad en privatperson behöver förstå och göra i den här processen. Som professionell beställare finns det möjlighet att få hjälp av konsulter och rådgivare, för privatpersoner fanns inte lika mycket hjälp, även om jag tror det har blivit bättre nu.
– Sedan fanns det inte så många inkopplade anläggningar i elnätet i Halmstad, det tog ett tag innan de agerade på min beställning och kopplade in anläggningen. Det blev även en lite tyngre administrativ börda när privatpersoner var tvungna att registrera ett företag för att sälja solel till elnätet, det kravet är numera borttaget.
– Det blev uppenbart för mig att det här gör man för att man tror på det.
Varför var det viktigt för dig att göra det?
– För mig handlar det om att försöka göra det bästa och bidra till energiomställningen. Att först arbeta med energieffektivitet genom passivhustekniken, optimera installationer och värmeåtervinning, bygga energieffektivt som grund. Sedan blir toppen på pyramiden ett förnybart tillskott på vårt tak.
Vad tycker du är det bästa med solcellerna på taket?
– Jag blir stolt både när jag själv och när andra ser den. Sedan blir det en annan energimedvetenhet för både oss och barnen tack vare den, är det en fin solig dag drar vi igång maskinerna för att tvätta och diska.