Här är vinnarna av Miljöstrategipriset 2022

Miljöstrategipriset Kappahl och Upphandlingscenter Falun-Borlänge-regionen vinner Miljöstrategipriset 2022 i två respektive kategorier – Näringsliv och Offentlig sektor. Det stod klart på torsdagens prisutdelning på konferensen Miljöstrategidagarna som arrangerades av Miljö & Utveckling i Stockholm.
– Ett modigt val av vinnare, säger en av pristagarna.

Här är vinnarna av Miljöstrategipriset 2022
Glada vinnare av Miljöstrategipriset 2022. Foto: Anna Pauser

Det är modigt att ge ett miljöpris till ett företag i modebranschen. Det anser Sandra Roos, hållbarhetschef på Kappahl, som på torsdagen fick ta emot Miljöstrategipriset 2022 i kategorin Näringsliv.

– Folk tror ofta att kläder har en enormt stor miljöpåverkan. Det är ofta baserat på känslor. När man tittar noga på klimatsiffror är det dock inte så mycket fakta bakom. Modebranschen har kommit väldigt långt, just för att vi är så kontrollerade av NGO:er och myndigheter. Jag skulle säga att modebranschen står sig bättre än många andra branscher vad gäller genomlysning av leverantörskedjan och arbete med förnybar energi och mycket annat.

Miljöstrategipriset 2022 delades ut vid Miljöstrategidagarna

Prisutdelningen genomfördes på konferensen Miljöstrategidagarna efter ett noggrant urval från ett stort antal kvalificerade bidrag där konkurrensen var stenhård. Juryns motivering till näringslivspriset lyder:

”I en bransch med stora miljöutmaningar utmärker sig Kappahl genom en affärsstrategi som inte bygger på volym utan på att skapa hållbart värde för kunden. Företaget kan både visa upp ett strategiskt miljöarbete där många mål redan uppnåtts, och skarpa mål i linje med Parisavtalet för framtiden. Strategin är väl integrerad och har goda möjligheter att spridas till andra aktörer, något som Kappahl arbetar aktivt för att åstadkomma.”

Kappahls hållbarhetschef Sandra Roos med statyett och diplom. Foto: Jon Röhne

Kommunal samverkan prisades

I prisutdelnings andra kategori, Miljöstrategipriset Offentlig sektor 2022, var det Upphandlingscenter Falun-Borlängeregionen som till sist valdes ut av juryn.

– Vi har lyckats för att vi satt politiska mål i sju kommuner. Mål som sedan verkställts av våra medarbetare i organisationen. Vi satsar resurser, vi ställer krav och vi har företagen med oss i det jobbet som vi gör. Vi är också tydliga med målbilden, att vi ska använda skattemedlen på rätt sätt‚ säger Mari Jonsson, vice ordförande i den gemensamma nämnd för upphandlingssamverkan som styr verksamheten.

”Med en genomarbetad strategi och imponerande samverkan har Upphandlingscenter Falun-Borlänge-regionen visat att det är fullt möjligt att ta tillvara hållbarhetspotentialen i offentlig upphandling. Upphandlingscenter har inte stannat vid det självklara utan drivit sitt miljöarbete vidare och utvecklat en egen modell, Återbrukspyramiden, för att skapa upphandlingskriterier som är lämpliga för återbruk. Projektet är både strategiskt imponerande och har stor potential att spridas vidare”, skriver juryn i sin motivering.

Mari Jonsson, Upphandlingscenter Falun-Borlänge, med diplomet. Foto: Jon Röhne

Har delats ut sedan 2015

Miljöstrategipriset har delats ut sedan 2015 men 2022 är första året som Miljöstrategipriset är uppdelat i två kategorier. Bakom priset står Miljö & Utveckling, som tidigare år bland annat delat ut priset till Region Västmanland, Max Burgers och Vasakronan.

Själva priset består av ett diplom samt en statyett av konstnären Helena Byström. Varje statyett är unik och består av porslinsdjur som konstnären letat upp på loppisar och i antikbutiker, och sedan satt samman till ett nytt

konstverk.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.