Sandra Roos ny hållbarhetschef på Kappahl

Karriär Sandra Roos, som kommer från forskningsinstitutet Rise, är ny hållbarhetschef på Kappahl. Nu vill hon omsätta kunskap i handling.

Sandra Roos ny hållbarhetschef på Kappahl
Sandra Roos, Kappahl.

Grattis till nya jobbet!

– Tack så mycket!

Varifrån kommer du närmast?

– Jag har jobbat i tolv år som forskare på Rise, tidigare Swerea. Jag har gjort mycket livscykelanalys på textilier, och jobbat med kemikalier i textil i ett nätverk som heter Kemikaliegruppen. Där är Kappahl ett av medlemsföretagen.

Hur kommer det sig att du bytte till att jobba i industrin?

– Jag har ju forskat i många år, men nu vill jag vara med och se när det händer. Det handlar om att få förverkliga mycket av den kunskap jag varit med och tagit fram.

Vad ligger överst på ditt skrivbord?

– En jättestor utmaning är klimatstrategin, en ödesfråga där gränsöverskridande samarbeten blir avgörande. Kappahl har en riktigt offensiv klimatstrategi, som vi angriper tillsammans med bland andra H&M i gemensamma initiativet Swedish Textile Initiative for Climate Action, Stica. Den innebär 50 procents reduktion av klimatutsläpp till 2030 och att bli klimatneutrala till 2040. Det är en tuff utmaning som vi tillsammans skapat goda förutsättningar att uppnå.

Vilka hållbarhetsfrågor har du jobbat mest med hittills i karriären?

– Klimat, vatten och kemikalier är de stora frågorna som jag jobbat med. Jag har framför allt jobbat på miljösidan, inte så mycket med de sociala frågorna. Det är också en anledning till att jag tycker att det ska bli så roligt att jobba med hållbarhet i ett helhetsperspektiv. Sociala frågor är så viktiga, och jag ser mycket fram emot att arbeta med det.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.