Här är laddhybridens framgångsrecept

Ett testprojekt med laddhybrider i Stockholm visar att lättillgänglig laddning på arbetsplatsen är avgörande för hybridens framtid som företagsbil.

Här är laddhybridens framgångsrecept

I projektet Mobilel har Stockholms stad och Fortum genomfört ett storskaligt test av laddhybrider genom att låta dem användas i Fortums dagliga verksamhet. Resultatet från testet visar att laddmöjligheter på arbetsplatsen samt enkel utformning av laddlösningar bidrar till att minska klimatpåverkan från företags bilflottor markant. Bland annat är det viktigt med lättillgängliga laddplatser.

Förarbeteende viktigt

I testet gav övergången till laddhybrider en minskad bensinförbrukning på 13 procent. Här är förarnas beteende avgörande.

– Vi såg stora variationer i förbrukningen. De förare som var noga med att alltid ladda batterierna och koppla på eldriften sparade dubbelt så mycket som snittet. Ännu större besparing fick vi på körsträckorna där batterierna var fulladdade och eldriften igång. Björn Hugosson, projektledare på Miljöbilar i Stockholm.

Stockholms stad ska nu upphandla el- och elhybridbilar, men fortfarande återstår en del juridiska frågetecken.

– Under projektets gång har vi konstaterat att det återstår mycket arbete som handlar om regelverken då placeringen av laddstolpar i stadsmiljö påverkar både säkerhet och tillgänglighet och även vad gäller regelverk för inomhusladdning. Både dessa frågor och om rena elbilar ställer andra krav på en allmän infrastruktur kommer vi nu att gå vidare med, säger Emilia Käck, affärsutvecklare på Fortum.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.