Här är anläggningen som ska råda bot på svenskt plastavfall

Plast I Motala öppnar nu Site Zero, världens största anläggning för plaståtervinning. Den blir världens största i sitt slag, och utökar sorteringen från fyra till tolv olika plaster.

Här är anläggningen som ska råda bot på svenskt plastavfall
Foto: Svensk plaståtervinning.

Efter flera års planering och byggande invigs nu Svensk plaståtervinningens nya flaggskeppsanläggning Site Zero i Motala. Företaget hävdar att den nya anläggningen kommer att skapa cirkulära plastflöden utan att påverka klimatet negativt.

– Vi fördubblar vår kapacitet och kommer att kunna hantera 200 000 ton plastförpackningar per år. Det skapar förutsättningar för att ta emot och på sikt återvinna alla plastförpackningar från svenska hushåll, säger Mattias Philipsson, VD på Svensk Plaståtervinning, i en kommentar.

Foto: Svensk plaståtervinning.

Från att tidigare ha sorterat ut fyra typer av plast, har anläggningen nu utvecklats för att kunna sortera och återvinna tolv olika plasttyper. Dessutom kommer anläggningen att kunna separera förpackningar gjorda av komplexa plastmaterial för att antingen återvinnas kemiskt eller användas för att skapa nya kompositprodukter.

– Det finns ingen annan anläggning i världen i dag som har den förmågan. Vi förbereder även för att kunna tvätta och granulera plasten i nästa skede, vilket beräknas vara klart 2025. Då kan hela vårt plastflöde bli cirkulärt – i Sverige, berättar Mattias Philipsson.

Svensk plaståtervinning rapporterar lovande resultat från sina testkörningar.

— Site Zero överträffar alla förväntningar, vi går nu in i en ny era för plaståtervinningen. Sverige kommer vara dragloket för en omställning som behöver göras över hela världen för att kraftigt minska klimatpåverkan och behovet av fossil plastråvara, och göra plasten till en del av den cirkulära ekonomin, avslutar Mattias Philipsson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.