– Jag är orolig för att Sverige rasat i välståndsligan, utan tillväxt kan vi inte lösa miljöproblemen, menade Sverker Martin Löf.
Hans medicin, ökad tillväxt genom mindre skatter och regler fick miljöminister Lena Sommestad att ge svar på tal. Hennes modell var snarare strategiska styrmedel samt en effektiv och tydlig lagstiftning.
– Vi måste kraftsamla, kraven på resultat växer. Idag har vi problem med giftspridning, skövling av naturresurser och föroreningar som sprids över världen och tiden börjar löpa ut, sade Lena Sommestad.
Mindre konsumtion
Stora applåder fick Oysten Dahle, tidigare verksam inom oljeindustrin och idag styrelseordförande för World Watch Institute. Under namnet ”Should the future be cancelled due to the lack of interest? berättade han på ett tydligt och pedagogiskt sätt vilken miljökris vi står inför och hur vi förstör vår jord genom att konsumera upp dess resurser. Han tog också upp varornas transportmönster och hur vi förorenar miljön genom att forsla produkter fram och tillbaka över världen utan att tänka på konsekvenserna.
Miljöteknik
En stor tilltro till miljöteknik kunde skönjas bland talarna på IVL:s miljökonferens, både bland forskare, politiker och näringsliv. Rolf Annerberg, kabinettschef i EU-kommissionen berättade om EU:s planer på tekniksidan och pratade sig varm för miljöteknikens potential både som källa till minskade föroreningar och som potentiell svensk tillväxtmarknad.
Den stundande handeln med koldioxidutsläpp var också ett ämne som ständigt återkom under dagen och som väckte blandade känslor i församlingen.
I en paneldebatt fick Kjell Jansson, ordförande för regeringens FlexMex2-utredning som tagit fram det nuvarande förslaget på handelssystemets utformning, försvara konceptet. SSAB:s koncernchef Anders Ullberg och Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson hade inte helt oväntat olika invändningar mot handelssystemets nuvarande utformning.